Simović: Nije Srbija gradila, ni oslobađala crkve u CG…

PODGORICA – Potpredsednik crnogorske vlade Milutin Simović izjavio je danas da Srbija niti je gradila, ni oslobađala, ni čuvala crkve u Crnoj Gori, pa nema potrebe ni da sada „priskače“, kako kaže, u pomoć Mitropoliji crnogorsko primorskoj.

On je tako reagovao na izjavu predsednika Srbije Alkesandra Vučića, u kojoj je, povodom zahteva Podgorice Mitropoliji da plati poreze, poručio da će, ukoliko treba, Srbija platiti šta treba, samo da nam ne oduzimaju svetinje SPC.

„On ‘velikodušno’ nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže ‘da nam ne bi oduzimali svetinje’. O kojim svetinjama govori predsednik Vučić? Direktor poreske uprave je jasno saopštio da bi se u slučaju neizmirivanja, dug MCP eventualno naplatio sredstvima sa računa ili od njene imovine. Naravno, ne od verskih objekata, već od nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama“, naveo je potpredsednik crnogorske vlade.

Ako pogledamo na primeru Buljarice, kaže Simović, MCP je tražila i dobila prenamenu za 55.000m2 zemljišta za turističko-apartmanske namjene, a samo 737m2 za crkvu – dakle 1,3 odsto za verske namjene, a 98,7 odsto za biznis.

„U potpunosti sam saglasan sa delom izjave predsednika Vučića da je ‘srpski nacionalizam pravio najviše štete i najviše problema srpskom narodu’. Na trenutak je to delovalo kao naučena lekcija, da nije ubrzo za tim ponovio stare pokušaje falsifikovanja istorije koji podstiču velikosrpski nacionalizam – u poslednje vreme ponovo posebno usmeren prema Crnoj Gori“, smatra Simović.

On je poručio predsedniku Vučiću da „ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP na dobro svih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori“.

„Mi ćemo te odnose urediti kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi. A što se tiče crkava u Crnoj Gori: niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste ‘priskakali i uskakali u druge zemlje, najbolje svjedoče prazni manastiri u njima, i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru“, tvrdi potpredsednik crnogorske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.