U trendu

Šiško: Bila je to samo provokacija

LJUBLJANA – Lider „Štajerske garde“, koja je prethodne sedmice podigla tenzije u Sloveniji, Andrej Šiško rekao je posle puštanja iz pritvora da su vežbe njegovih sledbenika bile „provokacija“, kao i da su nosili replike stvarnog naoružanja.

„Želeo sam da pokažem ljudima kako rade mediji, političari, kao i oni koji se brinu o bezbednosti, odnosno vojska i policija. To je bio cilj i to smo dobro uradili“, rekao je Šiško novinarima u Mariboru.

Šiško je, takođe, rekao da su njegove pristalice, tokom vežbi nosile vazdušne piške, koje su kopija stvarnih modela.

Lider „Štajerske garde“ je rekao i da mu cilj nije bilo rušenje vlasti u Sloveniji, jer ona „i ne postoji“, već da pokaže građanima da „sudbinu države ne treba stavljati u ruke ljudi za koje je glasala te šaćica birača“, prenosi RTS.

Šiško je pušten iz pritvora u ponedeljak, pošto je dva dana proveo iza rešetaka pod sumnjom da ugrožava ustavni poredak Slovenije.

Početkom prošle sedmice, video-snimak na kojem se vidi više desetina maskiranih muškaraca kako se obučavaju na jednom polju u uniformama nalik na vojne, držeći u rukama sekire i puške, izazvao je ozbiljne reakcije u Sloveniji.

Šiško, koji je osvojio oko dva odsto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, poznat je po svojim nacionalističkim i antiimigrantskim stavovima, a njegova partija Pokret ujedinjene Slovenije nije uspela da uđe u parlament na junskim izborima.

Slovenački portal 24ur objavio je da su slovenački ultradesničari, koji se predstavljaju kao „Štajerska garda“, postavili na društvene mreže fotografije i snimke sa okupljanja na nepoznatoj lokaciji, najavljujući „vrelu jesen“ i proteste koji će „Sloveniju pretvoriti u Venecuelu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.