U trendu

Situacija u Makedoniji može da destabilizuje Balkan?

Moskva je zabrinuta zbog zaoštravanja političke krize u Makedoniji i poziva Zapad da prekine sa grubim mešanjem u unutrašnje stvari te zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Zapad preko albanske manjine pokušava da dovede na vlast u Skoplju poraženu opoziciju, koja je stavila potpis na ultimativne zahteve Albanaca koji vode ka potkopavanju ustavnog uredenja te zemlje. Nastavak destruktivnih pokušaja da se nametnu spolja šeme koje su u suprotnosti sa voljom makedonskih birača mogu samo da pogoršaju situaciju“, navodi se u saopštenju.

„Potrebno je prekinuti mešanje spolja u unutrašnje stvari Makedonije, poštovati pravo makedonskih građana da samostalno rešavaju svoju sudbinu u skladu sa osnovnim demokratskim načelima.“

U ruskom spoljnopolitičkom resoru naveli su da se „pogoršava politicka kriza u Makedoniji koja je isprovocirana grubim mešanjem spolja u unutrašnje stvari te zemlje.“

Rusko ministarstvo dodalo je da Makedonci, uz aktivnu podršku evropskog rukovodstva i NATO, pokušavaju da nametnu „albansku platformu“, pripremljenu u Tirani.

„Izaziva posebnu zabrinutost to što su u tu aferu umešane vlasti jednostrano proglašene nezavisne države Kosovo. Smatramo da je takva politika vrlo opasna, i da može da uništi makedonsku državnost i destabilizuje ceo Balkan“, nastavlja se u komentaru ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.