U trendu

Skandal u Budvi: Sprečili srpskog ambasadora da oda počast srpskim vojnicima

Protestni skup u Budvi protiv najavljenog polaganja venca Ambasade Srbije u Crnoj Gori na spomen ploču srpskim oslobodiocima završen je prekrivanjem ploče crnogorskom zastavom, preneo je portal RTCG.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore onemogućilo je ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću da položi venac na pomenuto spomen obeležje, ocenivši da je reč o „grubom mešanju u unutrašnje stvari suverene države“ i „istorijskom falsifikatu“.

Ambasada Srbije ranije danas saopštila je da zbog takvog stava tog resora odlažu planiranu aktivnost uz nadu i želju da će se, kako ističu, u skoroj budućnosti steći uslovi da ona bude obavljena na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obeležava u celom slobodarskom i civilizovanom svetu.

Ambasada je polaganje venca u Budvi planirala u skladu sa dosadašnjom praksom i ustaljenom tradicijom, a povodom obeležavanja 11. novembra, Dan primirja u Velikom ratu.

Inače, na spomen ploči piše: „Pokoljenja djela sude P.P. Njegoš, na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918, postavlja Opština Budvanska“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar