U trendu

Skandal u zagrebačkoj školi: Profesorka od učenika tražila da urade nešto bizarno

Profesorka je prvobitno odbijala da učenike ispituje onlajn, onda je promenila mišljenje, u petak uvele na Teams je učenicima prosledila poruku da se pripreme za ispitivanje u ponedeljak, a u ponedeljak, kada su se svi prijavili na čas, zatražila je od učenika koje ispituje da lice i glavu prilikom odgovaranja, uprkos uključenim kamerama na računarima, prekriju peškirima.

Ovu dramu prepričali su Večernjem listu roditelji učenika prvog razreda srednje zagrebačke Veterinarske škole koji su bili naterani da odgovaraju prekriveni peškirima na času fizike kod profesorke Bosiljke Vidović Kordić, prijavljujući ceo slučaj i samoj direktorki škole Andrei Đurđević, Agenciji za vaspitanje i obrazovanje, prosvetnoj inspekciji i Ministarstvu prosvete, tražeći od nadležnih da reaguju u ovakvom neprimerenom postupanju prema učenicima.

Naime, kako su posvedočili roditelji, mnoga deca već ranije su se žalila na profesorku, strahuju od njenog ponašanja, govorila su roditeljima i ranije da ih na času omalovažava, a zahtev da lice prekriju peškirom kako ne bi koristili pomoć prilikom odgovaranja Njutnovih zakona prelio je čašu i roditelji su odlučili da reaguju. Onako kako je tražila profesorka ispitano je troje učenika, deo razreda odbio je da odgovara prekrivenog lica i glave poručujući jasno profesorki da na takvo omalovažavanje ne pristaju pa im je uneto u dnevnik da su odbili da odgovaraju gradivo. Učenici su onlajn čas snimili kako bi mogli da dokažu  da se od njih tražilo da lice prekriju peškirom.

Sve to, rezultat je, kako se čini inata – jer profesorka nije želela da ispituje učenike onlajn niti im tako, bez obzira na to što se nastava odvija po tom modelu, omogućiti da ispravljaju ocene, pa se odlučila za metodu koja ni po jednom pravilniku, statutu ni običaju nije pedagoška.

– Za slučaj sam saznala juče uveče, javili su se roditelji da su deca morala tako da odgovaraju, ali više za sada nemam šta da kažemo. Već danas smo kontaktirali roditelje i učenike, porazgovaraćemo s njima da opišu šta se dogodilo, kao i s profesorkom, a kada utvrdimo sve činjenice, tek tada ćemo moći da kažemo više – rekla  je za Večernji list direktorka Veterinarske škole Andrea Đurđević koja navodi  da se u ceo slučaj uključila čim je za njega saznala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.