U trendu

Skoplje odbilo zahtev Sofije da učestvuje u procesu ustavnih izmena

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije saopštilo je večeras da je proces ustavnih izmena unutrašnje pitanje i da ne postoji mogućnost da se Bugarska u to uključi.

To je saopšteno nakon što je šef bugarske diplomatije Nikolaj Milkov rekoa da Sofija želi da se uključi u proces izmena Ustava Severne Makedonije radi uvođenja makedonskih Bugara u najviši pravni akt.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije se navodi da je proces ustavnih amandmana unutrašnje pitanje Republike Severne Makedonije, koje je kao obaveza povezano sa pristupnim pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji.

„Očekuje se da Sobranje takvu odluku donese suvereno i u skladu sa dugoročnim interesima građana Severne Makedonije, zastupljenih u parlamentu, i u tom kontekstu ne postoji mogućnost niti politička volja za uključivanje građana i institucija iz inostranstva, uključujući i iz Republike Bugarske“, navodi se u tom saopštenju.

Šef bugarske diplomatije Milkov je, kako je prenela agencija MIA, rekao prethodno da bi Bugarska želela da bude uključena i konsultovana u procesu upisivanja Bugara u Ustav Severne Makedonije.

To je, kako je istakao Milkov na brifingu u Sofiji, preneo makedonskom ministru spoljnih poslova Bujaru Osmaniju na jučerašnjem bilateralnom sastanku.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije, takav zahtev nije stigao, niti su o tome razgovarali ministri Osmani i Milkov.

Severna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu započela prvu fazu pregovora sa EU, u kojoj se spovodi skrining koji bi trebalo da bude završen do novembra, ali je uslov za drugu međuvladinu konferenciju i otvaranje poglavlja o unošenju Bugara u Ustav.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar