U trendu

Skoplje: Poslednji potezi Sofije ne vode unapređenju odnosa, povlačenje ambasadora neosnovano

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije ocenilo je danas da poslednje aktivnosti zvanične Sofije, među kojima je povlačenje ambasadora iz Skoplja, nisu u saglasnosti sa dogovorenom praksom za unapređenje međusobnih odnosa.

„Pažljivo pratimo izjave i aktivnosti koje stižu iz Republike Bugarske i sa žaljenjem konstatujemo da najnovije aktivnosti zvanične Sofije nisu u skladu sa dogovorenom praksom za unapređenje međusobnih odnosa; naprotiv, predstavljaju potčinjavanje provokacijama onih koji žele da poremete napore dve vlade za stabilan i pozitivan razvoj odnosa dve zemlje“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

Vlada Bugarske u tehničkom mandatu saopštila je sinoć da povlači ambasadora iz Skoplja Angela Angelova i najavila reviziju projekata sa Severnom Makedonijom, nakon što su prethodnih dana iz Sofije stizale brojne antimakedonske izjave, preteće poruke i optužbe na račun zvaničnika Severne Makedonije, prvenstveno predsednika Steve Pendarovskog.

Tehnički ministar spoljnih poslova Bugarske Nikolaj Milkov rekao je da će Angelov ostati u Sofiji dok ne bude registrovan napredak po pitanju tretmana makedonskih državljana koji se deklarišu kao Bugari i da Sofija očekuje „pozitivne korake u praksi“, odnosno da želi da vidi kažnjavanje osoba koje su počinile zločine iz mržnje prema Bugarima u Severnoj Makedoniji.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je izrazilo žaljenje zbog povlačenja ambasadora Bugarske iz Skoplja, navodeći da taj korak smatra neosnovanim, nepotkrepljenim validnim argumentima i neproporcionalnim.

„Republika Severna Makedonija je pokazala snažan demokratski i institucionalni kapacitet i brzom i efikasnom procedurom poslednji incident provela u pravosudnim procesima, otkrivanjem i hapšenjem počinioca krivičnog dela, protiv koga se aktivno vode istražne radnje“, navodi se.

Osim toga, ističe se, svojim izjavama na najvišem nivou, predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije su osudili incident u Ohridu u kojem je prošle sedmice pretučen sekretar Bugarskog kluba u tom gradu.

Napominje se da je zbog tog incidenta ministar spoljnih poslova Bujar Osmani za vikend hitno posetio Sofiju, uključujući posetu povređenom sekretaru Bugarskog kluba (koji je avionom bugarske države tamo prebaćen na lečenje) da bi „jasno pokazuju odlučnost državnih organa (Severne Makedonije) u obezbeđivanju pravne sigurnosti, bezbednosti i održivog javnog reda“.

„U periodu koji sledi ostajemo da pažljivo pratimo sve izjave i postupke zvanične Sofije, očekujući smirivanje strasti i otklanjanje provokacija, sa ciljem da se vratimo diplomatskim aktivnostima, prioritetima ka zajedničkim projektima, radnim grupama, itd, koji su u pravcu očuvanja i unapređenja dobrosusedskih odnosa“, navodi se u saopštenju Minitarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar