U trendu

Skupština Crne Gore o Zakonu o slobodi veroispovesti

CETINJE – Skupština Crne Gore održaće sednicu na kojoj se očekuje da budu usvojene izmene spornog Zakona o slobodi veroispovesti, tačno godinu dana nakon što je on donet.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić ocenijo je da su izmenjene i dopunjene sve diskriminatorne i neustavne odredbe-

Kako ističe, izmenjenom i dopunjenom zakonu, po usvajanju, treba dati šansu odreÄ’eno vreme, a o novom zakonu se može i treba govoriti posle toga
„Predlogom zakona se poštuje stečeni pravni subjektivitet Crkve i ostalih verskih zajednica, a propisano je da se imovinsko-pravni sporovi izmeÄ’u države sa jedne i crkava i verskih zajednica sa druge strane isključivo mogu rešavati u parničnim postupcima pred nadležnim redovnim sudovima. Svetinje su na taj način dobile sudsku zaštitu“, rekao je Džomić za Tanjug.
Prema njegovom objašnjenju, na bazi pravnih principa i jedinstvenog pravnog poretka reguliše se pitanje upisa crkava i verskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica, a sve verske zajednice koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju imaju isti pravni subjektivitet i nema razlike meÄ’u njima u pravnom smislu.
Sporni crnogorski zakon izazvao je mnogo polemika u javnosti, a prema ocenama analitičara, osim što je produbio podele i podstakao revolt sveštenstva i vernika SPC, izražen i kroz višemesečne litije, njegovo usvajanje ključno je uticalo na opredeljenje građana Crne Gore da nakon tri decenije na vlasti Demokratska partija socijalista ode u opoziciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.