U trendu

Skupština Crne Gore prvo o skraćenju mandata Skupštini pa o nepoverenju vladi

Skupština Crne Gore prvo će raspravljati o skraćenju mandata na zahtev vlade, što je uslov za raspisivanje vanrednih izbora, pa tek onda o izglasavanju nepoverenja vladi što je uslov za formiranje manjinske vlade za koju se zalaže koalicija koju predvodi potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Vlada Crne Gore ima ustavno pravo da podnese zahtev za skraćenje mandata skupštini i da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, ali je potrebno da sednici prisustvuje većina ukupnog broja poslanika.

Po Ustavu Crne Gore, skupštini može prestati mandat pre vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na predlog predsednika Crne Gore, vlade ili najmanje 25 poslanika.

Odluka o skraćenju mandata donosi se većinom glasova prisutnih poslanika a sednici je potrebno da prisustvuje većina ukupnog broja poslanika. To jasno piše u Ustavu Crne Gore, član 91.

U medijima su se danas pojavila različita tumačenja da li vlada ima pravo da podnese zahtev za skraćenje mandata skupštini jer je već podneta inicijativa za izgasavanje nepoverenja vladi.

Ustav jasno propisuje da se skupštine na može raspustiti ako je pokrenuta inicijativa za izglasavanje nepoverenja vladi. To je medjutim potpuno drugi pravni institut, objasnilo je agenciji Beta nekoliko pravnika.

Predsednik skupštine Aleksa Bečić sazvao je tri vanredne sednice parlamenta, tako da će se prvo glasati o predlogu za razrešenje potpredsednika vlade Dritana Abazovića, što je juče tražila vlada. Nakon toga se glasa o vladinoj inicijavi za skraćenje mandata, a tek nakon toga o izglasavanju nepoverenja vladi što je tražio 31 poslanik koalicije Crno na bijelo čiji je lider Dritan Abazović i opozicije.

Crno na bijelo traže formiranje manjinske vlade.

Sednice će se održati 3. i 4. februara.

Večeras su održani protesti gradjana u nekoliko gradova zbog odluke Abazovićeve koalicije, a kako javljaju mediji, u Nikšiću je napadnut novinar RTCG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar