U trendu

Skupština RS potvrdila – Đukanovićeva poseta štetna za RS

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da je poseta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Parlament RS je jutros potvrdio izjave Dodika o proglašenju Zaključka i Odluke Predsedništva BiH, usvojenih na sednici održanoj 19. februara, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, prenosi RTRS.

Reč je o Dodikovim izjavama o štetnosti posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovica BiH i raspoređivanja pripadnika Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsedništvu BiH.

Izjave je podržalo svih 56 prisutnih poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Poslanici su potvrdili Dodikovu izjavu prema kojoj je zaključak o utvrđivanju zvanične posete predsednika Crne Gore BiH 2. i 3. marta usvojen bez konsenzusa veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Prihvaćena je i odluka o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsedništva BiH po kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese Srpske.

NSRS je usvojila i dva zakljucka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o delovanju Fronteksa u najvećem delu nije sporan za Srpsku, ali je neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova Republike, budući da je u njegovoj nadležnosti najveći deo graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem clana Predsedništva BiH iz Srpske.

U drugom zaključku piše da se zadužuje srpski clan Predsedništva BiH da u skladu sa ovlašćenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o delovanju Fronteksa u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Srpske.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici.

Sednicu je obeležila burna rasprava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.