U trendu

Slavlje u Nikšiću: Episkop Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu (video)

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) pušteni su posle ponoći na slobodu, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske.

Posle puštanja na slobodu vladika Joanikije je došao kod okupljenih građana ispred zgrade tužilaštva , koji su ga pozdravili rečima „živeo vladika“, „nedamo svetinje““.

Vladika je rekao da je njihova podrška izraz ljubavi prema crkvi, a MCP je na sajtu uživo prenosila događanje u Nikšiću.

Joanikije:Istinom i pravdom za slobodu vere

Vladika Joanikije noćas se posle puštanja iz pritvora gde je proveo 72 sata sa još osam sveštenika obratio građanima koji su ga čekali ispred zgrade tužilaštva i uz reči zahvalnosti na podršci poručio da se treba spremiti za dugu borbu za slobodu vere i slobodu i dostojanstvo svakog građanina.

„Nećemo večeras sve reći ni rešiti, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vere, poredak u državi, da se poštuju Ustav i zakon“, rekao je Joanikije, dodajući da sve mere nisu donete u skladu sa ustavom.

On je naveo da borba treba da se nastavi pravim božijim sredstvima – istinom, pravdom i ljubavlju prema otadžbini.

Okupljenima je zahvalio na ljubavi i podršci i zamolio ih da se mirno raziđu.

Naveo je da ne razume pojedine poteze vlasti, ali je istakao da su policajci tokom pritvora bili više nego korektni i da su se profesionalno ponašali.

Joanikije je rekao i da je na dan Svetog Vasilija bio organizovan molitveni hod, a ne okupljanje, posle čega se narod razišao.

„Tek su nastali problemi kad se vlast umešala. Žao mi je što naše vlasti ratuju sa Njegošem, a sada i sa Svetim Vasilijem“, rekao je vladika i dodao da je Sveti Vasilije oduvek okupljao svoj narod, a da to čini i sada.

Građani su tokom obraćanja uzvikivali „Živeo vladika“, „Ne damo svetinje“, …, a na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske uživo je prenošeno događanje u Nikšiću.

Sinoć su i u drugim gradovima Crne Gore održana okupljanja u znak podrške Joanikiju i sveštenicima.

RTCG: Eksplozivne naprave u Beranama lažna vest

Radio-televizija Crne Gore objavila je da je informacija da su u Beranama večeras tokom protesta bačene eksplozivne naprave – lažna vest.

RTCG navodi da je potvrdu o tome da u Beranama nisu bačene eksplozivne naprave dobila od Digitalnog forenzickog centra sa lica mesta.

„Večernje novosti“ su ranije večeras objavile da su tokom protesta u Beranama nepoznate osobe iz automobila bacile tri eksplozivne naprave, a da u eksplozijama nema povređenih.

Ova informacija nije bila potvrđena, a nije je bilo ni u crnogorskim medijima.

„Novosti“ su objavile da se u toku protesta pred zgradom Centra bezbednosti Berane odnekud pojavilo vozilo podgoričkih registarskih oznaka iz kojeg su nepoznate osobe izbacile tri eksplozivne naprave koje su ubrzo detonirane.

RTCG je objavila da je vest lažna.

(Tanjug)

Sudije iz Nikšića odbile da sude episkopu Joanikiju?

Prema informacijama do kojih je došao Sputnjik sudije iz Nikšića pismeno su se izjasnile da ne žele da prihvate slučaj vladike Joanikija i nikšićkih sveštenika.
Kako je Sputnjiku nezvanično potvrđeno, čeka se odluka sudija iz Podgorice o tome da li će prihvatiti slučaj.

Episkopu Joanikiju i sveštenicima je u sredu određeno zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog, kako je obrazloženo, kršenja mera za suzbijanje virusa korona. Rok za donošenje odluke o ovom slučaju ističe u ponoć.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.