U trendu

Sledeće nedelje završnica suđenja Stanišiću i Simatoviću

HAG – Pred Mehanizmom za krivične sudove u Hagu 12, 13. i 14. aprila će se održati završne reči na ponovljenom suđenju nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću povodom optužbi za ratne zločine u Hrvatske i Bosni i Hercegovini između 1991. i 1995. godine.

Tužilaštvo će imati četiri sata na raspolaganju da predstavi svoju završnu reč, dok će ceo tim odbrane obojice optuženih imat ukupno pet sati za svoje završne reči.
Nakon toga će i tužilaštvo i odbrana dobiti po još sat vremena za repliciranje na završne reci druge strane.

Nakon izlaganja završnih reči, sudsko veće Mehanizma će zakazati izricanje druge prvostepene presude, koja se prema ranijim najavama očekuje u prvoj polovini ove godine.

Stanišić, bivši zamenik načelnika i načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, i Simatović ranije zaposlen u Drugoj upravi DB-a Srbije, optuženi su da su sa ih pozicija rukovodili, organizovali, opremili, obučavali, naoružavali i finansirali specijalne jedinice DB-a i druge srpske snage koje su bile uključene u izvršenje ubistava, progona, deportacije i prisilnog premeštanja nesrpskih civila sa velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine između 1991. i 1995.
Sudsko veće Haškog tribunala je nakon prvog suđenja 2013. godine utvrdilo je da Stanišić i Simatović ne mogu biti krivično odgovorni za zločne za koje su optuženi pa ih je oslobodilo svih optužbi.

Po žalbi haškog tužioca, 15. decembra 2015. godine, Žalbeno veće Trubunala ukinulo je ovu prvostepenu presudu i naložilo ponovno suđenje.

Ponovljeno suđenje započelo je pred Mehanizmom 13. juna 2017. godine.

Tokom procesa saslušan je 51 svedok tužilaštva i 29 svedoka za obojicu optuženih, navodi se u saopštenju Mehanizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.