U trendu

Slovenačka policija negira veze sa „Štajerskom stražom“

LJUBLJANA – Uprava slovenačke policije saopštila je danas da ne raspolaže podacima o upletenosti pojedinih policajaca u slučaj postrojavanja „Štajerske straže“, paravojne skupine, ali je naglasila da sprovodi internu istragu.

„Policija ne raspolaže podacima o upletenosti policajaca u slučaj postrojavanja štajerske straže, ali uprkos tome, u vezi s tim slučajem, sprovodimo unutrašnju istragu“, saopšteno je iz uprave policije u Ljubljani, prenosi Hina.

Slovenačka policija je pokrenula istragu, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili video-snimci i fotografije grupe naoružanih i maskiranih muškaraca, na čelu sa desničarskim bivšim predsedničkim kandidatom.

Osnivač „Štajerske straže“, nacionalistički nastrojen političar Andrej Šiško iz Maribora, rekao je u utorak da u policiji ima svoje izvore i da je većina policijskih radnika naklonjena njegovoj inicijativi o uspostavljanju lokalnih paramilitarnih odeljenja koji bi, između ostalog, kako je naveo, „štititi granicu od migranata“, prenosi Hina.

Ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar saopštila je u utorak da vlasti neće tolerisati postojanje bilo kakvih paralelnih naoružanih grupa u Sloveniji, prenosi AP.

Video-snimak, na kojem se vidi više desetina maskiranih muškaraca kako se obučavaju na jednom polju u uniformama nalik na vojne, držeći u rukama sekire i puške, izazvao je zabrinutost u Sloveniji.

Šiško, koji je osvojio oko dva odsto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, poznat je po svojim nacionalističkim i antiimigrantskim stavovima, a njegova partija Pokret ujedinjene Slovenije nije uspela da uđe u parlament na junskim izborima.

Šisko je nekadašnji vođa navijača mariborskih „viola“, a prema navodima medija, više puta je bio u zatvoru, dodaje Hina i ističe da je Šiško, između ostalog, bio je optužen za iznudu i pokušaj ubistva.

Šiško je rekao agenciji STA da njegova grupa nije paravojna jedinica, već „dobrovoljna odbrambena grupa slobodnih ljudi“.

Visoki slovenački zvaničnici osudili su postojanje te grupe.

Predsednik Borut Pahor rekao je da je takva grupa „potpuno neprihvatljiva“, dok je mandat za sastav nove vlade Marjan Šarec na Tviteru napisao da bilo kakva naoružna grupa izvan slovenačkih bezbednosnih snaga „podriva ustavni i pravni poredak“.

Slovenački portal 24ur objavio je da su slovenački ultradesničari koji se predstavljaju kao „Štajerska garda“, postavili na društvene mreže fotografije i snimke sa okupljanja na nepoznatoj lokaciji, najavljujući „vrelu jesen“ i proteste koji će „Sloveniju pretvoriti u Venecuelu“.

Portal je naveo da brojni Slovenci nisu verovali da se ovakve stvari dešavaju, ali je kasnije tu vest potvrdio nekadašnji predsednički kandidat Andrej Šiško, koji je tamošnjim medijima rekao da se upravo on nalazi na čelu te grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.