U trendu

Slovenački otpravnik poslova radiće iz Kijeva

Otpravnik poslova slovenačke ambasade u Ukrajini Boštjan Lesjak doputovao je u Kijev i danas počinje s radom, objavila je slovenačka Vlada na Tviteru.

Ambasada te zemlje preselila se u Poljsku zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„Grad je prazan, čuju se alarmi i detonacije u daljini, ali život za one koji su ostali u prestonici se odvija normalno“, izjavio je nakon dolaska u ukrajinsku prestonicu Lesjak, prenosi Hina.

Lesjak je potpukovnik slovenačke vojske kog je vlada premestila u diplomatsku službu i poslala u Kijev kao izraz moralne podrške ukrajinskoj vladi, nakon što se u ministarstvu spoljnih poslova niko nije javio za tu misiju.

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je da će slovenačko diplomatsko predstavništvo u Kijevu u vreme vanredne situacije u Ukrajini delovati „s punim ovlašćenjima“ i odbio optužbe opozicije da je reč o riskantnom potezu i da je u Ukrajinu poslao „oružano-diplomatsku misiju“ na svoju ruku i bez podloge u zaklonu.

Lesjak je prema navodima medija već delovao kao civilni član posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, u regionu Donbas, od 2015. do 2019. godine.

Slovenački ambasador u Ukrajini Tomaž Mencin koji se nakon početka ruske agresije na Ukrajinu povukao u mesto Žešov u Poljskoj odatle „nastavlja svoj rad“, saopštilo je slovenačko ministarstvo spoljnih poslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.