Slovenci ne očekuju puno od Trampa

Svaki četvrti Slovenac smatra da će predsednik SAD Donald Tramp biti dobar šef države i svetski lider, dok su ostali podeljeni na one koji su uvereni da se neće dobro pokazati i na one koji kažu da treba pričekati da se vidi hoće li biti dobar ili loš, pokazala je danas objavljena anketa ljubljanskog Dela.

U telefonskoj anketi sprovedenoj krajem nedelje, 26 odsto slovenačkih ispitanika izjavilo je da očekuje da će Tramp biti dobar predsednik, a 37 odsto veruje da će biti loš, dok je isti procenat učesnika ankete smatra da treba sačekati kako bi se videlo koji će biti njegovi potezi nakon što preuzme dužnost, prenela je Hina.

Na pitanje kako ocenjuju dva predsednička mandata Baraka Obame, tačno polovina učesnika ankete rekla je da je to bilo pozitivnih osam godina, a 14 odsto ispitanika da nisu zadovoljni politikom koju je Obama vodio.

S druge strane, navodi Hina, Slovenci su bliži političkim pogledima novog američkog predsednika kada je reč o zaustavljanju ilegalnih migracija, jer se boje velikog talasa migranata iz severne Afrike u Evropu, a smatraju i da globalizacija i sporazumi o slobodnoj trgovini donose više lošega nego dobrog.

Da je ekonomska globalizacija negativan fenomen izjavilo je 40 posto ispitanika, dok 22 odsto smatra da je pozitivan.

Na pitanje ko ima najviše koristi od globalizovane svetske ekonomije, 49 odsto anketiranih navelo je SAD, 32 odsto Kinu, dok samo sedam odsto smatra da je od globalizacije profitirala Evropska unija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.