U trendu

Slovenija dobila ministra za digitalizaciju

LJUBLJANA – Slovenija je dobila novog ministra u Vladi Janeza Janše, a na premijerov predlog parlament je na tu dužnost potvrdio Marka Borisa Andrijaniča koji će voditi novoosnovanu Vladinu službu za digitalnu transformaciju.

Mark Boris Andrijanič, 38-godišnji pravnik s magistraturom iz javne politike s Oksforda, ima međunarodno iskustvo i znanje, radio je u Uberu i na različitim projektima u Belgiji, SAD, Estoniji i drugim državama.

Za predlog premijera, koji postavljanjem ministra i službom za digitalnu transformaciju želi da ubrza digitalizaciju u kojoj Slovenija zaostaje, glasalo je 46 poslanika, a 45 je bilo protiv, preneo je Index.hr.

To predstavlja mali uspeh Janše čija vlada u parlamentu nema jasnu većinu, pa je opozicija u zadnjih nekoliko nedelja svojim glasovima uspešno odbila potvrdu više vladinih zakona i imenovanja, a neki su blokirani vetom Državnog saveta ili referendumskim inicijativama.

Novi ministar je pre glasanja predstavio ambiciozan plan digitalizacije usluga u javnoj upravi i na drugim područjima.

Ocenio je da je žalosno što u digitalizaciji Sloveniju pretiču zemlje ispred kojih je nekad bila godinama, pa je sada na tom području, koje je glavni pokazatelj modernizacije neke države, sada na 16. mestu u EU.

„Digitalizaciju vidim kao ekipni sport, u to mora biti uključena celokupna politika i celo društvo“, kazao je Andrijanič u predstavljanju poslanicima.

Digitalizacija je jedan od prioriteta u programu za oporavak i otpornost Slovenije koja bi iz istoimenog fonda EU trebalo da dobije 1.8 milijardi evra nepovratnih sredstava i 705 miliona evra kroz povoljne kredite.

U programu koji je već odobrila Evropska komisija Slovenija bi za tzv. zelene ciljeve transformacije namenila 42.4 posto ukupnih sredstava, a za realizaciju digitalnih ciljeva 21.4 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.