U trendu

Slovenija imenovala novog sudiju arbitražnog suda

Slovenačka vlada imenovala je danas za novog člana arbitražno suda za granični spor s Hrvatskom predsednika Međunarodnog suda Ronija Abrahama.

Premijer Miro Cerar je rekao na konferenciji za novinare da je Vlada time ispunila svoju obavezu i otklonila sve prepreke da bi arbitražni sud nesmetano funkcionisao i dalje.

On je rekao da očekuje da će arbitražni sud i dalje delovati nezavisno i nepristrasno, obaviti svoj zadatak i usvojiti konačnu odluku.

Cerar je rekao da je prošle nedelje dao ostavku slovenački arbitar Jernej Sekolec i da arbitražni sud obavestio Sloveniju da za petnaest dana mora imenovati novog arbitra.

Sekolec i slovenačka zastupnice pred sudom Simona Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova su podneli ostavke pošto su objavljeni kompromitujući transkripti i audio-snimci koji potvrđuju da su se dogovarali o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o granici Hrvatske i Slovenije.

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je juće da će Hrvatska izaći iz postupka arbitraže o granici sa Slovenijom zbog afere sa Sekolcem i Drenik.

Roni Abraham, Francuz, rođen 1951. godine u Kairu, u Međunarodnom sudu (ICJ) je nasledio svog zemljaka, a sada predsednika arbitražnog suda o slovenačko-hrvatskoj granici, Žilbera Gijoma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.