U trendu

Slovenija: Izložba u Kopru uznemirila ratne veterane

KOPAR – Izložba koju priprema muzej u Kopru, povodom 30 godina nezavisnosti Slovenije, izazvala je negodovanje nekih ratnih veterana, koji smatraju da u postavci ne treba da se pominju poginuli pripadnici Jugoslovenske narodne armije.

Iz muzeja odgovaraju da će događaji u vezi sa sticanjem nezavisnosti, proglašene 25. juna 1991. godine, na izložbi biti predstavljeni na objektivan i sveobuhvatan način, prenosi STA.

Udruženje za očuvanje vrednosti slovenačke nezavisnosti, kome je na čelu ministar unutrašnih poslova Aleš Hojs, smatra „planiranom provokacijom“ nameru muzeja da izložba obuhvati i slučaj vojnika JNA poginulih na graničnom prelazu Škofje, prema Italiji, u junu 1991.

Iako kaže da „iskreno žali zbog gubitka bilo kojih ljudskih života, uključujući i živote pripadnika agresorske vojske“, to udruženje u saopštenju takođe dodaje da „snažno osuđuje zlonamernu provokaciju rukovodstva muzeja“.

Sa svoje strane, Muzej u Kopru, koji pokriva Slovenačko primorje, odgovorio je da je misija svih muzeja da očuvaju i protumače kulturno nasleđe i istoriju na što je moguće objektivniji način, oslobođen ideologije i favorizovanja bilo koje od strana.

„Takav će, takođe, biti naš pristup događajima koji su u oblasti Istre obeležili period sticanja slovenačke nezavisnosti“, piše u saopštenju Muzeja.

Na izložbi će, kako dodaju, taj period biti predstavljen što je moguće sveobuhvatnije, pružiće uvid u vojne, političke i civilne događaje koji su se dogodili tih dana i njihove posledice, kroz pisane materijale, intervjue i eksponate.

Direktor muzeja Luka Juri, bivši poslanik Socijaldemokrata, ocenio je da su kritike preuranjene, pošto je izložba još u pripremi.

U desetodnevnom ratu za nezavisnost Slovenije, od 27. juna do 7. jula 1991, poginule su 22 osobe na slovenačkoj strani, kao i 44 pripadnika JNA, od kojih trojica na prelazu Škofje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.