Slovenija ne smatra više Tursku bezbednom zemljom

LJUBLJANA – Slovenačka vlada usvojila je danas dekret o ažuriranju liste bezbednih zemalja, kojim su na tu listu dodate tri zemlje, a uklonjena je Turska.

Prrethodna lista bezbednih zemalja sastavljena je 2016. godine, a njeno postojanje znači da Slovenija neće više vraćati migrante ili izručivati osumnjičene u zemlje koje nisu na listi, prenosi STA.

Na listi se nalaze Srbija, Bangladeš, BiH, Egipat, Crna Gora, Maroko, Severna Makedonija, Tunis i dodate tri zemlje, Gruzija, Nepal i Senegal, odnosno zemlje koje nisu članice EU, a koje se na osnovu nekoliko faktora svrstavaju u bezbedne zemlje.

Neki od faktora su da se u zemlji ne vrši progon, mučenje, nehumano postupanje ili kažnjavanje, kao i da nema opasnosti od unutrašnjih ili međunarodnih sukoba.

Inicijativa da se Turska izbaci sa liste pokrenuta je 2018. godine, nakon što je Slovenija odbila zahteve za azil 38 osoba iz Turske.

Potez je usledio mesec i po dana pošto je švedski portal Nordik monitor pisao o tome da turska ambasada u Ljubljani špijunira kritičare turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji žive u Sloveniji i za koje se veruje da su pristalice islamskog sveštenika Fetulaha Gulena za koga Ankara smatra da stoji iza neuspelog državnog udara 2016. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar