U trendu

Slovenija ne zatvara svoje granice

Slovenija ne zatvara svoje granice, već u saradnji sa susednim državama preduzima sve mere za regulisanje protoka migranata na osnovu raspoloživih kapaciteta i uzimajući u obzir koliko migranata može da prihvati i koliko da ih prosledi, saopštila je danas Ambasada Slovenije u Beogradu.

Prema podacima slovenačka vlade, u Sloveniju je do sada ušlo više od 221.000 migranata, a samo juče oko 4.140.

Posle terorističkih napada koji su se u petak dogodili u Parizu, slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da stepen bezbednosne ugroženosti u Sloveniji trenutno nije povećan.

On je naglasio da slovenački nadležni organi nadziru granične prelaze i ne dozvoljavaju prelaz nikome za koga bi detektovali da predstavlja sigurnosnu pretnju. Osim toga, sarađuju i sa službama drugih država.

Što se tiče ograde na graničnim prelazima, Cerar je rekao da je to zapravo ograda koja usmerava protok ljudi i da neće zagraditi Sloveniju, sem ako to ne bude krajnje nužno.

Ambasada Slovenije naglašava da je Slovenija dobro pripremila plan za postavljanje žičane ograde, da je postavlja isključivo na svojoj strani granice i da time nikako ne želi da prejudicira pitanje granice s Hrvatskom koje se rešava na arbitražnom sudu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.