U trendu

Slovenija poboljšava svoju sajber bezbednost

LJUBLJANA – Slovenija poboljšava svoju sajber bezbednost i u tom smislu nova Uprava za informacionu bezbednost postepeno preuzima zadatke nacionalnog organa za bezbednost informacija, ali poslanici i dalje izražavaju zabrinutost zbog nedostatka odgovarajućeg osoblja.

Kako prenosi STA, do kraja godine novo telo bi trebalo da preuzme odgovornosti u vezi sa bezbednošću informacija od Kancelarije za zaštitu tajnih podataka.

Aktivno pod okriljem Ministarstva državne uprave, novo telo će biti glavno koordinaciono telo u nacionalnom sistemu bezbednosti informacija.

Ono će služiti i kao koordinator za međunarodnu saradnju.

O vladinom izveštaju o sajber bezbednosti u Sloveniji, usvojenom u junu, parlamentarni Odbor za odbranu danas je raspravljao iza zatvorenih vrata.

U obraćanju novinarima nakon sednice Odbora, njegov predsedavajući Samo Bevk rekao je da izveštaj pokazuje da je zemlja na putu da bude dobro pripremljena za potencijalne sajber napade.

On je, takođe, ukazao na poteškoće administracije u pronalaženju odgovarajućeg osoblja, ali i izrazio nadu da će sredstva dodeljena novoj agenciji u budžetima za 2020-2021 pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.