U trendu

Slovenija u kontaktu sa EU oko plana oporavka

LJUBLJANA – Ministar finansija Slovenije Andrej Šircelj izjavio je danas da je ta zemlja u stalnom kontaktu sa Evropskom komisijom u izradi plana oporavka i da će poštovati rok, ali ne i kada će plan biti u Briselu, rekavši da „ovo nije takmičenje“.

Od trenutka kada zakonodavstvo koje služi kao osnova za evropski mehanizam oporavka i otpornosti stupi na snagu, države članice mogu svoje nacionalne planove zvanično slati Evropskoj komisiji, javlja slovenačka agencija STA.

Očekuje se da se to desiti do kraja aprila, a ovo je bila jedna od tema nezvanične videokonferencije u utorak ministara finansija EU, kojoj je prisustvovao Šircelj.

„Ne bismo voleli da vidimo previše birokratije… koja bi mogla odložiti primenu takvih planova“, rekao je Šircelj, dodajući da planove treba usvojiti što je pre moguće i da se njihova primena zatim proceni odmah ili retroaktivno.

Upitan kada će Slovenija poslati plan u Brisel, ministar je rekao da to ne može da predvidi, napominjući da „ovo nije takmičenje, ovo nisu Olimpijske igre“.

Prema njegovim rečima, vlada ništa ne krije, a kada ministarstva usaglase sve projekte, dokument će postati javan. Nije mogao da kaže kada će plan biti javno objavljen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.