U trendu

Šmit: Hrvati nedovoljno zastupljeni u institucijama BiH

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit ukazao je danas na nedovoljnu zastupljenost Hrvata u institucijama Bosne i Hercegovine i istakao potrebu promene izbornog zakona u toj zemlji.

Na skupu „Evroatlantska perspektiva BiH“, održanom u nemačkom mestu Nojštat an der Ajš (Neustadt an der Aisch), Šmit je rekao da se hrvatski deo stanovništva BiH oseća nedovoljno predstavljenim u „komplikovanim državnim strukturama“, prenosi agencija Hina.

„Hrvatski predstavnik u Predsedništvu BiH je Željko Komšić, ali njega su više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem komplikovan pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata Dragan Čović izgubio u sučeljavanju sa Komšićem“, rekao je Šmit na skupu u organizaciji Nemačko-atlantskog društva.

Šmit, koji je 1. avgusta preuzeo funkciju visokog predstavnika u BiH, ukazao je i na potrebu promene izbornog zakona u toj zemlji.

„Hrvatima se mora dati mogućnost da se osećaju zastupljenima, a ne da sve završi recimo nekim oblikom bojkota izbora. Sada se postavlja pitanje kako organizovati izborno pravo tako da se država ne podeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo, teritorijalni integritet BiH bio bi snažno doveden u pitanje“, kazao je Šmit.

On je ukazao i na problem snažnog iseljavanja iz BiH, navodeći da je time najviše pogodjen hrvatski deo stanovništva.

„Nažalost, moramo da zaključimo da udeo Hrvata od 15 do 17 odsto u broju stanovnika u Bosni i Hercegovini već odavno ne odgovara stvarnosti“, naveo je Šmit.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.