U trendu

Šmit: Ne možemo da ublažimo bol, ali možemo da sprečimo ponavljanje Srebrenice

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je danas u Potočarima da ništa ne može ublažiti bol onih koji su u Srebrenici izgubili svoje najmilije, ali se može sprečiti da se nešto slično ponovo dogodi.

„Drage majke, preživeli! Svaki put ovde osećam težak teret. Teret muškaraca koji su izgubili živote, starih koji su sabirali svoja postignuća, teret ljudskog roda. Osećam i teret neuspeha međunarodne zajednice da zaštiti one koji su bili izloženi pretnji da će biti ubijeni“, rekao je Šmit, obraćajući se okupljenima u Memorijalnom centru Potočari.

On je istakao da svako onaj ko pokuša da negira genocid u Srebrenici i umanji broj žrtava i razmer zločina „živi učauren u svesno odabranom neznanju“.

„Ono što se dogodilo ovde pre 27 godina bilo je jedinstveno u istoriji rata u BiH. Tačno je da je zločin pažljivo dokumentovan, da je izgrađen Memorijalni centar, da su počinioci kažnjeni. To ne bi bilo moguće bez posvećenosti onih koji su posvetili živote na čuvanje sećanja. Zahvaljujem vam se“, rekao je Šmit.

Na kraju svog govora, on je naveo da je potrebno raditi na tome da Srebrenica postane grad nade.

„Trebamo sada da radimo da pomognemo sledećoj generaciji da Srebrenica postane grad nade… Moramo se setiti i drugih mesta u BiH, moramo raditi na očuvanju sećanja. Sećamo se svih onih koji su nasilno stradali u ovoj zemlji, svake žrtve čiji je život ugašen. Svaki pokušaj da se opravda pokolj nevinih žrtava nikada ne može biti opravdano“, naveo je Visoki predstavnik u BiH.

Prema njegovim rečima, lekcije naučene u Srebrenici ne smeju biti zaboravljene.

„Politika mržnje i straha ne donosi ništa osim patnje i nesreće“, zaključio je Šmit.

Visoki predstavnik u BiH je novinarima u Srebrenici rekao da je problematično to što dva entiteta, Republika Srpska i Federacija BiH, kao i hrvatska i bošnjačka deca u Federaciji BiH, imaju različite programe i udžbenike istorije.

Šmit je najavio da će u narednom periodu biti angažovan kada su u pitanju udžbenici istorije u BiH, dodavši da dolazi iz zemlje koja je morala da se suoči sa svojom prošlošću.

Dodao je da ljudi rođeni u različitim periodima moraju da razgovaraju o tome šta se dogodilo.

Odgovarajući na pitanje da li će stajati iza zakona o zabrani negiranja genocida, koji je doneo njegov prethodnik Valentin Incko, on je kazao da bi mu „bilo draže da je Parlamentarna Skupština BiH donela zakon koji ispunjava standarde“.

„Ko god želi da opravda ili glorifikuje genocid treba krivično da odgovara. Ne može neko da veliča (Ratka) Mladića misleći da se ništa neće desiti“, rekao je Šmit.

U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari danas se obeležava 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima, koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

Ove godine u Potočarima će biti sahranjeno 50 srebreničkih žrtava.

U Potočarima će posle današnjeg dana biti sahranjena 6.721 osoba.

Mišel: Tragična godišnjica podsetnik da moramo zajedno da radimo za mir u Evropi

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas je povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici rekao da je ta „tragična godišnjica“ podsetnik da mora da se nastavi zajednički rad za mir u Evropi.
Mišel je na Tviteru napisao da je danas 27 godina od genocida u Srebrenici, „jednog od najmračnijih trenutaka u savremenoj evropskoj istoriji“, i da su srca i misli za žrtvama i njihovim porodicama.

„Ova tragična godišnjica takodje je podsetnik da moramo da nastavimo da radimo zajedno za mir u Evropi i za to da Ukrajina postane deo Evropske unije“, dodao je on uz priloženu sliku ploče sa uklesanim imenima srebreničkih žrtava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.