U trendu

Šmit pozvao vlasti RS da poništite Zakon o nepokretnoj imovini

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) zapretio je vlastima u Republici Srpskoj da moraju poništiti Zakon o nepokretnoj imovini, jer će, ako to ne učine, morati da snose posledice zbog toga.

„Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS je neustavan, protivan odlukama Ustavnog suda, te je stoga i antidejtonski. Takodje je u suprotnosti i sa privremenom zabranom raspolaganja državnom imovinom“, rekao je Šmit.

Kako je saopštila njegova kancelarija, Visoki predstavnik u BiH je naglasio da su bilo kakve transakcije u okvirima ovog zakona ništavne.

„Ovo je pitanje neustavnih aktivnosti vlasti RS. One moraju odmah poništiti ovaj zakon. Ako zakon ne bude povučen, moraće snositi odgovornost zbog svih posledica. Gradjani RS zaslužuju dobru upravu i odgovorne političare koji će raditi u skladu sa vladavinom prava“, rekao Šmit.

Predsednice Republike Srpske Željka Cvijanović danas je potpisala Zakon o nepokretnoj imovini, koji je na jednoj od ranijih posebnih sednica izglasala Narodna skupština RS.

„Nepostojeći Visoki predstavnik Kristijan Šmit ne može ništa niti nametnuti niti ukinuti. Svaku odluku koju on donese, RS neće objaviti u Službenom glasniku“, kazao je ranije danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar