U trendu

Šmit: Rečeno mi je da će Dodik biti ovde, nadam se dijalogu

SARAJEVO – Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit rekao je danas, posle sastanka u Predsedništvu BiH kojem srpski član Milorad Dodik nije prisustvovao zbog bojkota institucija u Sarajevu, da mu je „žao što danas nisu bila prisutna sva tri člana“.

Šmit je naveo da je prošle nedelje obavešten da će 3. avgusta sva trojica prisustvovati sastanku, a da nakon toga neće biti dijaloga i izrazio nadu da će „sada biti obrnuto“, prenosi Klix.ba.

Šmit je izrazio uverenje da će biti prilike da radi zajedno i s Dodikom.

„Sastajaćemo se i sarađivati, jer nam je to svima obaveza – da zajedno radimo u interesu države i ljudi BiH. Tako da ću nastaviti raditi sa svima i uvjeren sam da ću doći do konstruktivnog dijaloga“, rekao je Šmit.

Poručio je da „svi koji su na funkcijama na državnom nivou i u entitetima moraju da rade na istom cilju“.

„Ne može se očekivati da neko dođe spolja i napravi čudo, svi moraju da razmisle o tome kako oni mogu da doprinesu“, rekao je Šmit.

Prvi zadatak u Šmitovoj agendi nakon preuzimanja dužnosti upravo je sastajanje sa članovima Predsedništva BiH, a kaže da će ih „u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom u svom radu videti kao prvog partner“.

Šmit je istakao da će iskoristiti svu snagu „da ovu državu povuče ka EU“, a da prije toga stvori dijalog i normalno okruženje unutar BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.