U trendu

Šmit zakazao razgovore sa liderima stranaka oko izmene Izbornog zakona

 Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) održaće danas nekoliko telefonskih razgovora s liderima parlamentarnih stranaka, a cilj konsultacija su izmename Izbornog zakona BiH, preneo je sarajevski Dnevni avaz.

Kristijan Šmit bi danas trebalo da razgovara sa Nerminom Nikšićem (SDP), Fahrudinom Radončićem (SBB), Edinom Fortom (NS) i Elmedinom Konakovićem (NiP).

Pre sastanaka sa liderima parlamentarnih stranaka Šmit je održao sastanke sa predstavnicima nevladinog sektora, navodi se u tekstu.

Pažnja Šmita biće usmerena na presudu „Ljubić“, kao i na integritet izbornog procesa.

Ustavni sud je u decembru 2016. godine delomično prihvatio zahtev generalnog sekretara Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Bože Ljubićaza ocenu ustavnosti Izbornog zakona u vezi s načinom izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH.

Odlukom Ustavnog suda BiH zadržano je načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti sva tri naroda u BiH u načinu izbora Doma naroda Federacije BiH.

Prema Ustavu Federacije BiH, ovaj entitet BiH se sastoji od federalnih jedinica, odnosno kantona.

Ustavni sud je utvrdio da Dom naroda Federacije BiH „nije dom federalnih jedinica, već dom konstitutivnih naroda“.

Lideri nekih opozicionih stranaka iz Federacije BiH upozorili su danas da Šmit naverava da nametne neke izmene Izbornog zakona BiH, kojim bi izašao u susret zahtevima HDZ BiH u vezi sa izborom delegata u Dom naroda tog bh. entiteta.

Avaz je još naveo da u razgovorima s liderima parlamentarnih stranaka Šmit potencira i na jednom segmentu, koji se ne tiče samog Izbornog zakona, odnosno na smanjenju ovlaštenja predsednika Federacije BiH.

Povod za razmatranje ovog pitanja je blokiranje imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Predsednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BIH) još od 2019. odbija da imenuje sudiju Ustavnog suda FBiH iz hrvatskog naroda, čime blokira rad ove institucije, ali i Veća za zaštitu vitalnih interesa koje nije popunjeno ni minimalnih brojem sudija, zbog čega neke zahteve ne mogu ni razmatrati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.