U trendu

SMKD: Vlast i opozicija o ostavci Gruevskog

SKOPLJE – Poslanici iz vladajuće koalicije u Severnoj Makedoniji pozivaju bivšeg premijera Nikolu Gruevskog da se vrati i podnese ostavku u Sobranju jer, prema njihovim tvrdnjama, ne postoji drugi način da poslanik odustane od svog mandata, prenosi portal Plusinfo.

Nikola Gruevski koji trenutno u Mađarskoj uživa politički azil pre nekoliko dana preko fejsbuka je najavio da će podneti ostavku, ali kako navode makedonski mediji, za sada je nejasno kako će to izvesti.

Poslanička grupa VMRO-DPMNE smatra da njihov počasni predsednik ostavku može da podnese iz Budimpešte, dok u vladajučoj koaliciji Socijaldemokratskog saveza, deo poslanika smatra da Gruevski mora da se vrati u Severnu Makedoniju kako bi podneo ostavku na mesto poslanika.

U makedonskom Ustavu u članu 65 piše da „poslanik može da podnese ostavku. Poslanik ostavku podnosi lično na sednici Sobranja“. Isto ovo je navedeno i u poslovniku parlamenta.

Deo vladajuće većine smatra da najviši pravni akt jasno propisuje i kaže da Gruevski mora da se vrati na skupštinsku sednicu i lično podnese ostavku.

Potpredsednik makedonskog Sobranja Goran Misovski putem fejsbuka je pozvao Gruevskog da se vrati, citirajući člana 65 iz makedonsko Ustava i dodavši „Nikola čekamo te u RSM“.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE smatraju da član 65 iz Ustava predviđa da poslanik mora lično da potpiše ostavku, ali i da ne mora lično da je dostavi.

„U arhivu Sobranja ostavku lično potpisanu od strane poslanika može da dostavi i asistent. Taj član znači da njegovu ostavku ne može da ponudi njegova stranka, poslanička grupa, ili neko drugi, već da mora lično poslanik da je potpiše“, objašnjavaju iz VMRO-DPMNE, dodajući da u praksi postoje slične primere kada je poslanik podneo ostavku, a nije došao lično, ukazujući upravo na primer Gruevskog koji se povukao u 2011. godini.

Dok se očekuje kako će bivši premijer podneti ostavku na mesto poslanika u makedonskom Sobranju, u toku je i postupak za oduzimanje njegovog mandata zbog neopravdano odsustvo u radu Sobranja duži od šest meseci.

Prošle srede Komisija o mandatno-imunitetnim pitanjima sa pet glasa „za“ prihvatila je predlog o oduzimanju poslaničkog mandata Gruevskom.

Na prvoj narednoj plenarnoj sednici koja je zakazana za 11. jun trebalo bi da se glasa o oduzimanju mandata bivšem premijeru, pri čemo dve trećine od ukupnog broja poslanika u makedonskom Sobranja treba da glasa „za“ kako bi predlog komisije bio prihvaćen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.