U trendu

SNV i splitska VeDRA dostavili pomoć Baniji

ZAGREB – Srpsko narodne veće (SNV) i udruženje VeDRA (Veterani domovinskog rata i antifašisti) u sklopu humanitarne akcije „Banija je naša kuća“, danas su organizovali dostavu humanitarne pomoći građevinskog materijala na zemljotresom ugroženo područje Banije.

Generali Hrvatske vojske Luka Džanko i Veselko Gabričević ispred splitskog udruženja VeDRA dostavili su pomoć u vidu građevinskog materijala porodici Prišić u selo Veliki Šušnjar pored Petrinje, saopšteno je večeras iz SNV.

Poljoprivredni objekti Prišića veoma su oštećeni u zemljotresu, što je ozbiljno ugrozilo njihovu egzistenciju, s obzirom na to da se bave uzgojem svinja i goveda.

Porodica Prišić s troje dece i domaćinstvom koje je u potpunosti okrenuto poljoprivredi i stočarstvu, u ovom trenutku zavisi od donacija, a aktivisti SNV i petrinjski paroh Saša Umičević svakodnevnim obilaskom pogođenog područja usmeravaju pomoć i pronalaze porodice kojima je potrebna pomoć, rekao je portparol SNV Eugen Jakovčić, prenosi portal Indeks.

U današnjoj akciji učestvovali su i paroh petrinjski Umičević i koordinator humanitarnih aktivnosti SNV za područje Petrinje Milijana Nožinić.

Za potrebe humanitarne akcije „Banija je naša kuća“, a u saradnji s Opštinom Vrginmost i načelnikom Milanom Vrgom, u Vrginmostu je danas otvoreno centralno skladište za donacije Srpskog narodnog veća.

Jelena Nestorović, koordinator volontera i veća SNV na terenu, kao i Tatjana Dragičević, koja pokriva humanitarna i socijalna pitanja u akciji SNV, naglasile su da koordinacija humanitarnu pomoć donatora iz Hrvatske i susednih zemalja usmerava ciljano prema centralnom skladištu SNV u Vrginmostu, a svi podaci o donacijama će biti centralizovani i povezani sa kancelarijom u Zagrebu.

Nestorović kaže da centralni skladišni prostor u Vrginmostu raspolaže kapacitetima za skladištenje hrane koja bi u tokom obnove sledećih meseci, trebalo da bude deljena stanovništvu, navodi se u saopštenju SNV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.