U trendu

SNV odustao od komemoracije na Koranskome mostu

KARLOVAC – Srpsko narodno veće (SNV) je zbog protivljenja hrvatskih ratnih veterana odustalo od sutrašnje komemoracije na Koranskom mostu kod Karlovca, gde su 21. septembra 1991. godine ubijeni srpski rezervisti.

SNV je na Fejsbuku saopštio da obeležavanje zločina na mestu na kojem je on izvršen ove godine nije moguće i poručio da će pijetet za 13 ubijenih rezervista, umesto na mostu, iskazati u Pravoslavnoj crkvi u Karlovcu i na groblju Parunovac i Čatrnja.

Istovremeno je osudio ratna granatiranja Karlovca, huškanje i podsticanje na rat i mobilizaciju, kao i“neodgovorne politike koje su paralelno s ratnim pripremama dogovorale podelu društvene svojine“.

U objavi na Fejsbiku osuđuje se i demoniziranje onih koji su odbili da uzmu oružje, kao i „nehumane egzekucije golorukih zarobljenika“.

„Nacionalisticka politika, koja je upravljala životima mobiliziranih rezervista i koja ih je tog kobnog dana dovela do mosta na Korani, bila je višestruko štetna i pogubna kako za hrvatski tako i za srpski narod na Kordunu i drugde“, navodi SNV.

SNV napominje da komemoracija tim žrtavama „nije postupak veličanja ratne politike“, već „antiratni čin osude ratnohuškačkih politika, koje su na kraju dovele do stradanja ne samo civila na svim stranama i od svih strana nego i onih vojnih obveznika koji su do izbijanja rata vodili živote u miru sa svojim susedima gradeći za sebe i svoje porodice kuće i dobre odnose“.

Navodi i da je za veliki deo Kordunaša i Kordunašica rat počeo 4. avgusta 1991, kada su trojica karlovačkih policajaca, Mile Butina, Joža Milčić i Zlatko Škrlac, ubijeni iz zasede dok su u patroli prolazili pokraj Budačke Rijeke.

Podseća i da je 21. septembra 1991. godine u dva vojna vozila prevoženo 25 pripadnika JNA iz kasarne Mekušje u kasarnu Centar u Karlovcu, ali ih je hrvatska policija zaustavila i na Koranskom mostu, i od 17 zarobljenih pripadnika rezervnog sastava, na licu mesta ubila njih 13.

Za zločin na Koranskom mostu je osuđen hrvatski policijski specijalac Mihajlo Hrastov, koji je odslužio kaznu.

Ovih dana komemoraciji na Koranskom mostu suprotstavili su se hrvatski ratni veterani jer je za njih to mesto, kako tvrde, simbol „agresije pobunjenih Srba i velikosrpske politike“, prenosi Hina.

Komemoraciji se protive i zamenica župana Martina Furdek Hajdin, kao i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.