U trendu

Šoć: Predstavnici Vlade otvoreni za razgovor o izmeni zakona

PODGORICA – Prvi sastanak ekspertskih timova o Zakonu o slobodi veroispovesti protekao je u duhu otvorenog i iskrenog dijaloga, saopštio je danas Dragan Šoc, član tima Mitropolije crnogorsko-primorske, posle sastanka, navodeći da su predstavnici Vlade, kako je kazao, otvoreni za razgovor o izmenama zakona.

„Dogovorili smo se da sledeći sastanak bude u narednu sredu, a da oni u međuvremenu daju komentar na naš predlog koji je podnet na prošlom sastanku i da daju kontra predloge“, rekao je Šoć posle sastanka koji je trajao četiri sata,.

Apeleju na građane da na litijama pokažu da podržavaju zahteve legitimne crkve.

Problem je, istice Šoc, sam Zakon, a ne kako ga primeniti, prenela je RTCG.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da sledeći sastanak bude u sredu.

„I da oni u medhuvremenu daju komentar na predlog za izmene i dopune Zakona koji im je podnet na prethodnom sastanku. Očekujemo da daju ne samo svoj komentar, nego eventualne kontrapredloge na ovaj naš predlog“, dodao je Šoc.

On je kazao da je suština izmena koju su predložili da se članovi 62, 63 i 64 Zakona promene.

„U smislu da, umjesto da se stvori pretpostavka državne svojine, stvar vrati u poredak koji postoji u Crnoj Gori, a to je da onaj ko osporava nečiju svojinu, ima mogucnost da to dokaže u redovnom prevnom postupku“, precizirao je Šoc.

On je apelovao na građane da, u meduvremenu, „svojom snagom i brojnošcu na sledećim litijama pokažu da i dalje podržavaju zahteve legitimne crkve“.

„Verujem da će to doprineti da u sledećim razgovorima predstavnici Vlade shvate da problem nije u tome kako će se Zakon primeniti, nego u samom zakonu, i verujem da ce to dati konacno pozitivni rezultat“, rekao je Šoc.

Predstavnici vladinog ekspertskog tima nisu davali izjave posle sastanka, koji je trajao više od četiri sata, ali se na tviteru oglasio potpredsednik Vlade Zoran Pažin.

„Dijalog ekspertskih timova o Zakonu o slobodi veroispovijesti protekao je u duhu uvažavanja i otvorenosti za argumente druge strane“, naveo je Pažin, posle sastanka sa predstavnicim Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Argumenti koje smo čuli su stručni iako su međusobno suprotstvljeni, ali verujem da ima prostora da kroz strucnu argumentaciju dodemo do obostrano prihvatljivog rešenja“, poručio je Pažin i potvrdio da razgovore nastavljaju naredne sedmice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.