Sofija uputila protestnu notu zbog paljenja zastave u SM

SKOPLJE – Bugarski ambasador u Skoplju Angel Angelov uputio je oštru verbalnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije nakon dobijene informacije da je zapaljena bugarska zastava na Vevčanskom karnevalu, prenosi portal a1on.

Tu informaciju na svom fejsbuk profilu je objavila i bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva.

„Nakon informacije o zapaljenoj bugarskoj zastavi u selu Vevčani u Severnoj Makedoniji poručila sam bugarskom ambasadoru u Skoplju da vlastima Republike Severne Makedonije iskaže naše snažne neslaganje sa ovim vandalskim činom. Ambasador Angelov već je uputio oštar verbalni demarš u Ministarstvu spoljnih poslova RSM“, napisala je Zaharieva na fejsbuku.

Inače odnosi između Skoplja i Sofije dodatno su zategnuti nakon što je Bugarska blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU.

Vlasti u Sofiji tvrde da Skoplje ne ispunjava uslove za početak pregovora, jer ne sprovodi odredbe iz međudržavnog sporazuma potpisanog 1. avgusta 2017.

Sofija zahteva od Skoplja da odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao jezik prema ustavu Severne Makedonije, a da pregovarački okvir sadrži vremenski preciziran ‘putokaz’ o sprovođenju odredaba iz međudržavnog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.