U trendu

Šokantni detalji skandala u Vojsci Crne Gore: Kako je droga stigla na brod „Jadran“

Skandal povodom pokušaja krijumčarenja 56 kilograma kokaina u Tursku pomoću školskog broda „Jadran“, koji je deo Ratne mornarice Crne Gore, a u kojem su učestvovala i dva pripadnika Vojske Crne Gore, čini se da ne može proći bez negativnih posledica po reputaciju najmlađe NATO članice.

Naime, kako saznaje dnevni list „DAN“, u krivičnoj prijavi je navedeno da su neki od pripadnika osumnjičene mafijaške organizacije nabavljali kokain koji su krili u magacinima vojnog objekta Opatovo, gde je droga prepakivana i potom prodavana na različitim lokacijama u Tivtu. Te kriminalne aktivnosti, prema sumnjama istražitelja, počele su još prošle godine.

U prijavi takođe stoji da je za nabavku droge bio zadužene Tivćanin Radomir Osmajić, koji je od neidentifikovanih osoba nabavljao kokain, a koji je potom u pakovanjima od po 150 grama predavao podoficiru Milošu Kuliću, čiji je zadatak bio, kako tvrde iz policije i tužilaštva, da drogu čuva u magacinima vojnog objekta Opatovo.

Kako piše „DAN“, nakon pretresa magacina u Opatovu je zaista pronađen kokain, kao i sprave za prepakivanje droge, dok je osim u prodavanju manje količine kokaina podoficir Kulić učestvovao i u pokušaju krijumčarenja 56 kilograma ove droge u Tursku. Isto tako, Kulićev kolega, podoficir Duško Radenović, takođe je bio član kriminalne grupe, koji je dan pre planiranog isplovljavanja sa studentima uneo kokain na „Jadran“, pri čemu je paketiće sa nekoliko kilograma droge ostavio u brodskoj kaseti — ormariću.

Osim pripadnika Vojske Crne Gore, Kulića i Radenovića, kao i Tivćanina Osmajića, za pokušaj šverca kokaina sumnjiče se i Vladimir Račić, za koga „Vijesti“ pišu da je bio „blizak saradnik narko-bosa iz Pljevalja Darka Šarića“, te da je hapšenje pre nekoliko dana izbegao Dejan Rovčanin.

Međutim, činjenica da je Vojska Crne Gore umešana u skandal sa švercom droge, da se ratni brod Mornarice države-članice NATO-a koristi za šverc kokaina iz jedne u drugu članicu NATO-a (bilo da je u pitanju Turska ili Grčka), priznanje da su vojni magacini korišćeni za čuvanje droge, te da su pojedini pripadnici Vojske očito bili saradnici kriminalnih klanova, za većinu analitičara je ipak malo previše.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević smatra da činjenica da je u ovom slučaju „u sve uključena i vojska, koja ima međunarodne obaveze u okviru NATO-a, mnoge može da boli“.

„Ovakva sprdnja sa NATO-om nikad nije viđena do sada. A verovatno da je dojavu Vojnoj obaveštajnoj službi dao NATO, jer DEA već od 2005. godine Crnu Goru tretira kao bezbednosnu pretnju sa aspekta šverca narkotika i finansiranja terorizma“, saopštio je Medojević i dodao da „ako DEA bude tražila hapšenje vođa (kriminalnog) klana, to će se morati uraditi“.

Elem, fakat je da su kriminalnu grupu u ovom slučaju formirala lica čiji identitet tužilaštvo još nije uspelo da utvrdi, ali i da bruka povodom čitavog slučaja, u kojem su vojni brod i skladišta korišćeni za šverc narkotika, za sada nije proizvela ničije ostavke.

Ako je za utehu, ovo nije prvi put da se brodovi članica NATO-a u Evropi koriste za šverc narkotika. Jedan od poznatih slučajeva dogodio se 2014. godine, kada je na školskom brodu Ratne mornarice Španije „Huan Sebastijan Elkano“ (Juan Sebastian Elcano) u Kadizu otkriveno 127 kilograma kokaina i kada su zbog šverca uhapšena tri člana posade tog jedrenjaka. Takođe, kokain vredan dva miliona funti otkriven je 2010. godine u britanskoj luci Plimut na razaraču Kraljevske mornarice HMS „Mančester“, zbog čega je jedna članica posade razarača osuđena na sedam i po godina zatvora.

Jedna od ironija sudbine je takođe da je dve godine ranije 18 članova britanskog razarača „Liverpul“ bilo pozitivno na kokain. Razarač na kome su oni služili prethodno je korišćen u borbi protiv krijumčara droge na Karibima, u kojima je „Liverpul“ imao više zaplena narkotika sa drugih brodova vrednih više miliona funti.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.