U trendu

Sporne fotografije Albanaca u makedonskoj i grčkoj vojsci

Grupa vojnika Albanaca u Armiji Makedonije (ARM) solidarisala se s grčkim vojnicima albanskog porekla koji su pod istragom zbog simboličnog isticanja državnog znamenja Albanije  –  dvoglavog orla, preneli su danas makedonski mediji.

Portal shqiperiaime.al preneo je fotografiju koju su vojnici ARM postavili na društvenim mrežama,na kojoj su na grudima ukrstili šake u obliku krila orla.

Na isti način se ranije slikala grupa grčkih vojnika albanskog porekla, zbog čega je pod istragom.

U tekstu pod naslovom „Grčka se naljutila zbog dvoglavog orla… dobila poruku od makedonske armije“ piše da je fotografija napravljena u kasarni u Velesu.

Makedonski sajt Mkd.mk dodaje da nema zvaničnih informacija da li je ARM pokrenula istragu i da li to smatra ozbiljnim bezbednosnim incidentom.

Fotografija sedam grčkih vojnika albanskog porekla, koja se pojavila u subotu, na kojoj su na grudima ukrstili šake u obliku dvoglavog orla, državnog simbola Albanije, izazvala je strogu istragu u grčkoj armiji i negativne reakcije u javnosti.

Grčke vlasti saslušavaju vojnike i njihove komandire protiv kojih su pokrenute disciplinske mere, a grčki mediji ukazuju da je dvoglavi orao simbol albanskog iredentizma. Grčka armijska istraga ispituje kako je u kasarnu uneta kamera i da li je fotografisano još nešto, a vojnicima su oduzeti mobilni telefoni.

Makedonski vojnici koji su na društvenim objavili svoju fotografiju sa simbolom dvoglavog orla na grudima, su regruti koji još nisu položili zakletvu, a armijske službe razmatraju mogućnost da podignu optužnicu, navodi portal Mkd.mk.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.