Srbi iz Sarajeva podneli najveću žrtvu stvaranja RS

SOKOLAC – U Sokocu je danas obeležna 25. godišnjica od egzodusa oko 120.000 Srba iz Sarajeva, a predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je tim povodom da su Srbi iz Sarajeva podneli najveću žrtvu stvaranja Republike Srpske.

Višković je istakao da su Srbi iz Sarajeva dva puta stradali – u Odbrambeno-otadžbinskom ratu braneći svoja ognjišta, a drugi put posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

„Ovo veliko stradanje nikada i niko ne sme zaboraviti. Moramo se uvek okupljati na ovaj dan, ljudski se pokloniti i zahvaliti za sve žrtve za stvaranje Republike Srpske“, kazao je Višković.

Poručio je da je Republika Srpska jedini zalog opstanka Srba na ovim prostorima, zbog čega je potrebno sve uraditi da bi je sačuvali.

Podsetivši da se danas navršava 25 godina najvećeg egzodusa koji se desio Srbima koji su vekovima živeli na prostoru današnjeg federalnog Sarajeva, Višković je rekao da su tada Srbi iz šest opština koje su posle Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH morali da napuste svoja ognjišta, iako su ih za vreme Odbrambeno-otadžbinskog rata uz velike napore i žrtve odbranili.

Premijer Srpske je naglasio da su se Srbi bojali za sebe, svoje porodice i odmazde prema svim pripadnicima srpskog naroda zbog čega su morali u najtežim vremenima da sve napuste i krenu u veliku neizvesnost.

Poručio je da je Srpska garant opstanka Srba na vekovnim ognjištima i da se zato treba boriti da bude sačuvana, bez obzira na sva iskušenja i pritiske.

„Mi koji predstavljamo institucije moramo biti spremni da to sve iznesemo radi očuvanja Srpske i tako ćemo raditi i u narednom periodu“, rekao je Višković, prenela je Srna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.