Srebrenica: 20 godina od zločina

U Memorijalni centar Potočari dva sata pred početak obeležavanja 20 godina od teškog ratnog zločina nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici pristiže sve veći broj građana, a komemoraciji će prisustvovati veliki broj stranih delegacija i zvaničnika, uključujući i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Saobraćaj na putu od Srebrenice do Bratunca je usporen zbog velikog broja automobila, kao i građana koji pristižu na komemoraciju, na kojoj se očekuje prisustvo više desetina hiljada ljudi.

Atmosfera je mirna, a o bezbednosti građana brinu pripadnici policije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH), čije je prisustvo u velikom broju primetno oko Memorijalnog centra Potočari.

U njegovoj okolini građani mahom nose majice sa natpisima „Genocid u Srebenici“, među njima ima i pojedinaca u maskirnim uniformama sa bošnjačkim obeležjima, i „ratnim“ bošnjačkim zastavama.

Brojne novinarske ekipe iz BiH, regiona, i evropskih država, odnosno više od 800 akreditovanih predstavnika medija, od jutros prenose događanja u Memorijalnom centru Potočari.

Više od 30 reportažnih kola parkirano je još juče ispred ulaza u Centar, gde je kasno posle podne održana ceremonija prenosa tabuta iz Memorijalne sale na groblje.

Kako je programom predviđeno, danas se očekuje dolazak velikog broja zvaničnika, koji će se u memorijalnoj sali, u kojoj se održava izložba fotografija „Srebrenica-Potočari 1995.-2015.“, upisati u knjigu žalosti.

U svečanom delu komemoracije predviđeno je obraćanje 17 govornika, među kojima će biti predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Turske Ahmet Davutoglu, nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton, kao i član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Prisutnima će se obratiti glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, predsednik tog Suda Teodor Meron, kao i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, zamenik generalnog sekretara UN Jan Eliason, šef holandske diplomatije Bert Kenderf i saudijska princeza Nur.

Komemorativna svečanost počinje u 10.30, a posle toga će biti sahranjeni posmrtni ostaci 136 srebreničkih žrtava identifikovanih u poslednjih godinu dana.

Majke stradalih u Srebrenici Vučiću na rever okačili srebrenički cvet

Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros u Memorijalni centar Potočari, gde se danas obeležava 20 godina od teškog ratnog zločina nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici.

Vučić je u Memorijalnoj sali obišao izložbu „Srebrenica – Potočari – 1995. – 2015.“, gde se, u prisustvu najvećeg broja medija, upisao u knjigu žalosti.

Prilikom ulaska u salu majke stradalih Srebrenici su se rukovale i izljubile sa srpskim premijerom i na revre zakačile srebrenički cvet.

Istovremeno pojedini okupljeni građani su mu zviždali i dobacivali.

Srpski premijer trebalo bi posle toga da prisustvuje obraćanju 17 govornika tokom svečanog dela komemoracije, nakon koje će biti sahranjeni posmrtni ostaci 136 srebreničkih žrtava identifikovanih u poslednjih godinu dana.

Srbija osuđuje zločin,ruka pomirenja ostaje pružena

Vučić je pre odlaska u Srebrenicu izjavio da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin u Srebrenici, da njegova ruka pomirenja ostaje pružena bez ikakve politike i da Vlada Srbije želi zajednički život sa Bošnjacima.

U pismu javnosti, pred polazak u Srebrenicu, premijer je naveo da ne postoje reči kojima neko može da izrazi žal i tugu za nastradalima, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima vlade.

„Moja ruka je pružena, i ostaće takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu“, poručio je Vučić.

„Dvadeset godina je prošlo od stravičnog zločina koji se dogodio u Srebrenici. Ne postoje reči kojima bilo ko može da izrazi žal i tugu za nastradalima, kao i bes i ogorčenje prema onima koji su taj monstruozni zločin počinili. Srbija, jasno i nedvosmisleno, osuđuje taj užasni zločin, gnuša se onih koji su u njemu učestvovali i nastaviće da ih privodi pravdi“, naveo je Vučić.

On je istakao da je njegova odluka da kao predsednik Vlade Srbije ode u Srebrenicu „mnogo više od politike i mnogo više od bilo kakvih političkih igara, i od stavova, pritisaka, i onih da dođem, i onih da ne dođem“.

„Moja obaveza je da se poklonim žrtvama, to je čin kojim se određujemo prema budućnosti. A ta – naša zajednička budućnost, nikako ne može da bude žrtvovana zbog bilo čije, lične, ili nacionalne sebičnosti. Toga ne sme da bude među toliikim grobovima“, pporučio je Vučić.

On je istakao da ovde samo ođekuje prosto pitanje – „šta da uradimo da nam se ne ponovi?“

Premijer je istakao da mi želimo, da Vlada Srbije želi, da živimo sa Bošnjacima, da zajedno radimo i da počnemo da verujemo jedni drugima.

„Želim, u ime Srbije, dakle, svima nama, i to najiskrenije, budućnost, i mislim da je to, danas i najviše što možemo da učinimo za svu nesrećnu prošlost. Moja ruka je pružena, i ostaće takva, bez ikakve poltike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu“, poručio je Vučić.

On je rekao da je to njegova dužnost i sveta obaveza i pred onima koji su stradali, i pred onima koji dolaze, da, umesto njih žive.

„I jednima neka je večna slava, a drugima, večni mir. Sve manje od toga, bila bi uvreda i svim našim žrtvama“, navodi se u pismu premijera Vučića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.