U trendu

Srebrenica: BoĆĄnjaci bojkotovali komemorativnu sednicu

SREBRENICA – Odbornici SkupĆĄtine Srebrenice srpske nacionalnosti danas su minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice u proteklom ratu u BiH, dok su boĆĄnjački odbornici, kao i proĆĄle godine, bojkotovali komemorativnu sednicu.

Sednici, koja je odrĆŸana povodom obeleĆŸavanja stradanja Srba i BoĆĄnjaka iz te opĆĄtine u ratu od 1992. do 1995. godine, od ĆĄest boĆĄnjačkih odbornika prisustvovao je samo predsednik SkupĆĄtine opĆĄtine Salko Tursunović, prenosi Srna.

Ostali boĆĄnjački odbornici bojkotovali su sednicu sa obrazloĆŸenjem da je, umesto Tursunovića, koji je bio odsutan zbog lečenja, pozivnicu potpisao potpredsednik SkupĆĄtine opĆĄtine MiloĆĄ Milovanović.

Načelnik srebreničke opĆĄtine Mladen Grujičić rekao je da su srpski odbornici danas poslali poruku da poĆĄtuju sve ĆŸrtve kojima su odali poĆĄtu, dok je, kako je ocenio, boĆĄnjačka strana necivilizacijski propustila priliku da to učini, politizujući i svoje i tuđe ĆŸrtve.

On je istakao da sadaĆĄnja boĆĄnjačka garnitura u lokalnoj vlasti u Srebrenici ĆŸeli da određuje čije ĆŸrtve treba poĆĄtovati, iako je odluka o tome doneta u mnogo sloĆŸenijim uslovima, kada su skoro svi odbornici bili ratni veterani.

„Taj skupĆĄtinski sastav je zaključio da su zločini počinjeni i ĆŸrtve bile na svim stranama i da ih se treba sećati i odavati im poĆĄtu, ĆĄto sadaĆĄnji boĆĄnjački predstavnici opstruiĆĄu. To je ĆŸalostan i necivilizacijski odnos prema ĆŸrtvama“, ocenio je Grujičić.

Prema njegovim rečima, proĆĄlost se ne moĆŸe promeniti, ali se moraju stvarati koncepti za budućnost i bolji ĆŸivot.

Grujičić je istakao da svako ko je činio zločine u ime bilo koga treba da odgovara i da je kao načelnik opĆĄtine spreman da pruĆŸi podrĆĄku svim institucijama koje na zakonit i pravedan način tragaju za istinom i pravdom.

On je rekao da su ovo za sve Srebreničane dani puni tuge i bola i da su prisutne pojačane emocije, te da treba sačuvati dostojanstvo i civilizovano odati počast svim nevino ubijenim ĆŸrtvama od 1992. do 1995. godine.

Svesni velikih ljudskih stradanja u srebreničkoj opĆĄtini, odbornici su 2005. godine zaključili da su u toj opĆĄtini stradali pripadnici boĆĄnjačkog i srpskog, ali i ostalih naroda, i od tada se svake godine 10. jula odrĆŸava komemorativna sednica lokalnog parlamenta i odaje poĆĄta svim nevino nastradalim Srebreničanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.