U trendu

Srećnica: „Sakupila sam 15.000 detelina sa četiri lista“ (video)

„Deteline sa četiri lista počela sam da skupljam pre devet godina i više ne mogu da prestanem. Tražim ih čak i po kiši,“ rekla je Bernarda Tompoš (78) iz Savske Vesi kraj Čakovca.

Sveti Patrik je čuva: Bernarda iz okolice Čakovca ima 15.000 djetelina s 4 lista 🍀 🍀 🍀 🍀Reporterka: Iva Milotić

Gepostet von 24sata am Donnerstag, 16. März 2017

Do sada ih je prikupila čak 15.000, a sve ih čuva u herbarijumu koji je sama izradila. Počela je da sakuplja deteline nakon smrti supruga.

„Trebao mi je neki hobi da odagnam crne misli. Počela sam da tražim deteline sa četiri lista i shvatila sam da me potraga za njima opušta i usrećuje. A onda se ispostavilo da sam vrlo uspešna u pronalaženju detelina. Jednom sam ih u roku od sat vremena pronašla oko stotinak“ – pohvalila se Bernarda.

Tokom godina se uverila, kako kaže, da ne može svako da pronađe detelinu sa četiri lista.

„Poznajem ljude koji bi silno želeli da pronađu takve deteline i prilično se trude, ali jednostavno nikad nisu našli ni jednu. Mislim da je stvar u tome što morate istinski da uživate u traganju za njom kako biste je pronašli“, otkrila je Bernarda trik. Dodala je da misli kako je zdravlje najveća sreća i da ga ona ima napretek.

„Uprkos godinama, nemam nikakvih bolesti, jedino me noge malo bole od starosti. Imam i izvrstan vid i deteline tražim bez naočara. Moguće je da su mi deteline donele dobro zdravlje. Neki su mi savetovali da igram loto jer su mislili da će mi deteline doneti veliki dobitak. Međutim, u to ne verujem. Uostalom, deteline ne sakupljam da bih postala velika srećnica, nego zato što to volim“, iskrena je baka Bernarda.

Osim ovog, Bernardi je hobi i kuglanje. Članica je organizacije Jug Čakovec, preko koje sa ostalim penzionerima odlazi na razne izlete i zabave i tamo kugla. Ni na tim izletima Bernarda ne zaboravlja da proveri svaki travnjak.

„Zbog detelina više uopšte ne hodam uspravno. Neprestano sam pognuta kako bih što bolje uočila detelinu s četiri lista. Već me svi znaju po tome“, tvrdi penzionerka.

Otkrila je da je jednom pronašla i detelinu sa osam listova. Nakon što je osušila, stavila je u okvir za sliku jer je na nju neobično ponosna.

„Pronašla sam i deteline sa sedam, šest i pet listova, ali to su stvarno retki primerci“, zaključila je Bernarda, koja ima dvoje dece, troje unučadi i praunuka, prenosi portal 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.