Stoltenberg požuruje članice NATO da ratifikuju Protokol za Crnu Goru

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas članice Alijanse, čiji parlamenti još nisu ratifikovali Protokol o pristupanje Crne Gore tom vojnom savetu, da požure i učine to što pre, da bi, kako je rekao, zvanična Podgorica do 2017. postala njihova članica.

Foto: Beta

Foto: Beta

Stoltenberg je taj direktan zahtev članicama uputio iz Turske, gde se održava jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine NATO-a.

„Pozivam sve zemlje i njihove parlamente koji dosad nisu ratifikovali Protokol o pristupanje Crne Gore NATO-u da to urade. To je vaša odgovornost i zato vam se direktno obraćam: vratite se u svoje parlamente i obezbedite da Protokol bude što pre ratifikovan“, poručio je Stoltenberg, preneli su crnogorski mediji.

On je podsetio da se naredne godine održava samit NATO-a do kada treba da bude završena ratifikacija da bi Crna Gora na tom samitu bila primljena u članstvo. „Zato morate da ubrzate ratifikaciju“, istakao je Stoltenberg.

Takođe, lider SDP-a, Ranko Krivokapić, zamolio je Stoltenberga, da založi svoj lični i profesionalni autoritet da se proces ratifikacije NATO pristupnog protokola u zemljama članicama što pre okonča, kako bi Crna Gora do narednog samita u 2017. godini postala punopravna članica NATO-a.

„Krivokapić je ukazao u razgovoru da će se SDP zalagati da se politička kriza koja postoji u Crnoj Gori rešava u partnerstvu sa našim EU i NATO saveznicima. On se u Istanbulu susreo i sa predsednikom PS NATO Majklom Tarnerom, kome je još jednom zahvalio na ogromnom naporu koji je ulagao u prethodnom periodu na promovisanju crnogorskog članstva u NATO“, navodi se u saopštenju.

Protokol o pristupanju priključenja Crne Gore NATO-u zasad je potpisalo 13 zemalja — Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Albanija, Poljska, Turska, Rumunija, Letonija, Velika Britanija, Litvanija i Estonija.

Potpisivanje se očekuje od Belgije, Norveške, Kanade, Italije, Portugalije, Danske, Luksemburga, Francuske, Holandije, Češke, Grčke, Hrvatske, Španije, Nemačke i SAD.

(Sputnjik)

Ostavite komentar

Ostavite komentar