U trendu

Stranka grčke desnice u dubokoj krizi

U Grčkoj je danas trebalo da budu održani stranački izbori za novo rukovodstvo nekada vladajuće partije Nova demokratija, ali su otkazani zbog nepripremljenosti elektronskog sistema pomoću kojeg bi glasalo celokupno članstvo.

Vodeći kandidat za novog šefa te stranke Kirijakos Micotakis (47), unuk jednog od njenih osnivača i premijera, i dalje politički aktivnog Konstandinosa Micotakisa (97), predložio je da se kriza u stranačkom vrhu prevaziđe što pre, tako što bi privremena predsednica Nove demokratije bila Marijeta Janaku (64), bivša evro-poslanica i ministarka.

Od ostavke šefa stranke Andonisa Samarasa (64) zbog poraza na izborima početkom ove godine, na čelu stranke je, takođe privremeno, njen drugi veteran Evangelos Meimarakis (61) koji je Novu demokratiju uspešno provukao kroz ovogodišnju krizu Grčke i zaustavio trajno cepanje partije na frakcije.

Nova demokratija je sa 75 poslanika među ukupno 300 u Skupštini Grčke vodeća stranka opozicije. Osnovana 1974, po zbacivanju vojne diktature, bila je na vlasti samostalno i u nekoliko koalicionih vlada, a poslednji put do januara ove godine, kada ju je porazila mlada stranka levice, Siriza koja od tada vlada Grčkom.

Današnji neuspeh održavanja stranačkih izbora grčki mediji tumače kao posledicu duboke, čak i elementarne organizacione slabosti Nove demokratije, jer čak nije bilo punjača za kompjutere na desetinama glasačkih mesta.

I Kirijakos Micotakis je ocenio da je danas ispisana „crna stranica u istoriji partije“ zbog čega se izvinio stranačkom članstvu i svim građanima Grčke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.