U trendu

Sud BiH odlučuje o pritvoru generala Savčića

SARAJEVO – Sud BiH razmatra predlog za određivanje pritvora generalu Milomiru Savčića, predsedniku Boračke organizacije Republike Srpske, zbog njegovih istupa u javnosti i komentarisanja događaja iz proteklog rata.

Njegov advokat Miodrag Stojanović smatra da je takav predlog Tužilaštva BiH apsolutno neosnovan.

Stojanović kaže da su prema generalu Savčiću od ranije postojale mere zabrane napuštanja BiH, kao i sastajanja sa svedocima u predmetu koji se protiv njega vodi na Sudu BiH.

Savčiću, ističe, nije zabranjeno da javno nastupa, već da u javnim nastupima komentariše činjenice koje se odnose na krivični postupak koji se vodi protiv njega.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je, komentarišući predlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Savčiću, da je to još jedan u nizu pritisaka na Republiku Srpsku, kojih će, smatra, biti sve više.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da pravosuđe BiH sprovodi otvorenu harangu protiv generala Vojske Republike Srpske Milomira Savčića, te da institucije Republike Srpske moraju stati u njegovu odbranu i zaštitu.
„Krajnje je neprihvatljivo da pravosuđe BiH sprovodi hajku protiv čestitih srpskih generala, a, s druge strane, muslimanski ratni komandanti koji su počinili stravične zločine protiv srpskog naroda poput Nasera Orića slobodno šetaju Sarajevom – rekao je Lazić u izjavi za Srnu.

Lazić je poručio da je za porodice poginulih iz Republike Srpske neprihvatljiva najava o mogućem pritvaranju generala Savčića, a ako se to ipak dogodi nije isključio mogućnost protesta porodica poginulih pred pravosudnim institucijama BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.