Sukob policije i bivših boraca u Sarajevu: Ima povredjenih, korišten suzavac

U sukobu policije i demobilisanih boraca u Sarajevu povredjena su četiri specijalca, a dve osobe su uhapšene, potvrdula je policija Kantona Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, povredjeno je i desetak učesnika protesta.

Posle sukoba s policijom i blokade glavne saobraćajnice u Sarajevu, većina bivših boraca Armije BiH se razišla, dok se nekolicina njih vratila pred zgradu Parlamenta Federacije BiH.

Demobilisani borci danas su blokirali Obalu Kulina bana, posle čega je došlo do incidenta s policijom.

Borci su prvo blokirali saobraćajnice pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, da bi potom krenuli u šetnju drugom stranom Miljacke i blokirali Obalu Kulina bana.

Tu je došlo do incidenta u kojem je policija koristila suzavac.

Policajci su upozorili okupljene da moraju upotrebiti silu, jer su pojedini borci posedovali metalne šipke.

S druge strane, bivši borci rekli su novinarima da nisu došli da prave problem, već da upozore da je danas istekao rok koji su dali Vladi Federacije BiH da zakaže hitnu sednicu oba doma federalnog parlamenta na kojoj bi se usaglasili amandmana na Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica.

Na Jutjubu se pojavio video snimak ispred zgrade Pravnog fakulteta u Sarajevu na kome se vidi sukob policije i demobilisanih boraca. Na početku se vidi kako nekolicina boraca zastavama udara policajce, posle čega policija koristi suzavac.

Nekolicini učesnika protesta je pozlilo zbog upotrebe suzavca.

Demobilisani borci organizovali su protest ispred Parlamenta Federacije BiH sa zahtevom da se zakaže hitna sednica oba doma Federalnog parlamenta sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Usaglašavanje amandmana na Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica, odnosno objavu registra, usvajanje boračkog dodatka i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja.Zakon je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta, ali u različitim tekstovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.