U trendu

Sutra u Sarajevu RCC domaćin godišnjeg sastanka donatora na Zapadnom Balkanu

Treći koordinacioni sastanak donatora na Zapadnom Balkanu koji organizuje Sekretarijat Saveta za regionalnu saradnju (RCC) biće održan sutra u Sarajevu.

Cilj skupa je da pomogne da se bolje usklade razvojni principi vlada iz regiona i sektorski prioriteti donatora sa prioritetima utvrdjenim u strategiji Jugoistočna Evropa 2020, kao i da omogući da region ostvari najviše koristi od raspoloživih finansijskih sredstava, saopštio je RCC.

Prema najavama organizatora, na sastanku će biti reči o potrebama i prioritetima regiona sa osvrtom na zahteve i dostignuća u oblasti održivog ekonomskog razvoja, reformu javne uprave, vladavinu prava i slobodu izražavanja, kao i trenutne bezbednosne izazove.

Na sastanku će biti razmotrena i baza podataka o donatorskoj pomoći u jugoistočnoj Evropi (SEEDAD) Saveta za regionalnu saradnju koja je nedavno puštena u rad i koja predstavlja onlajn platformu za donatore i korisnike pomoći za uskladjivanje budućih aktivnosti.

Učesnicima sastanka, medju kojima su glavni donatori aktivni na Zapadnom Balkanu, predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija, vlada zemalja Zapadnog Balkana i organizacija civilnog društva, na početku će se obratiti generalni sekretar RCC Goran Svilanović i direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera (Genoveva Ruiz Calavera).

Panel posvećen ekonomskom razvoju vodiće ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, dok će medju panelistima biti ministar rada i socijalne zaštite Kosova Arban Abraši, ministarka za inovacije i javnu upravu Albanije Milena Harito i šef Odeljenja Evropske investicione banke za kreditiranje za područje Slovenije, Hrvatske i Zapadnog Balkana Mateo Rivelini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar