U trendu

Svaki peti građanin HR ide kod lekara preko veze

ZAGREB – Gotovo svaki peti stanovnik Hrvatske povlači veze kad koristi usluge u zdravstvenim ustanovama i tako pomaže razaranju sistema društvenog poverenja, pokazalo je istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Društvena istraživanja.

Autor ove analize Josip Fanić sa Instituta za javne finansije kaže da u pitanju nije potreba da se povlače veće, obrazac ponašanja.

Iako se polovina ispitanika pravdala da su razlog povlačenja veza duge liste čekanja, analiza pokazuje da iza tih zloupotreba najčešće ne leži stvarna potreba, kaže autor, prenela je Hina.

Prema rečima Franića, dobar deo građana zapravo bez previše razmišljanja prihvata iskrivljene norme, stoga im je povlačenje veza u prvom redu stvar navike.

Dodaje i da su tome sklonije žene, a da kod osoba iz većih domaćinstava postoji izraženija tendencija ka instrumentalizaciji prijateljstava i poznanstava, dok se nezaposleni znatno ređe odlučuju na to.

Inače, rezultati ovog istraživanja zasnovani su na ankete sprovedenoj 2015. godine na uzorku od 2000 građana, a pitanja su se odnosila na razdoblje od 12 meseci koje je prethodilo anketi, pojasnio je Franić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.