U trendu

Švarc-Šiling: Dejton treba menjati,sad nije funkcionalan

SARAJEVO – Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling pridružio se onima koji u poslednje vreme pozivaju na promenu Dejtonskog sporazuma, jer, kaže bivši političar, nije funkcionalan, a BiH je potrebna pomoć međunarodne zajednice.

Švarc-Šiling je na skupu povodom obeležavanja 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, održanom u subotu, rekao da je Dejton imao za cilj pre svega da zaštiti interese tri najveće etničke grupe u BiH, ali da je BiH zbog toga učinio zemljom kojom je nemoguće upravljati i koja je, prema njegovoj oceni, „zaglavljena u slepoj ulici“.

On je rekao da mu je nekadašnji američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk preneo da namera Sporazuma nije bila da zadrži lošu situaciju u zemlji, već da je trebalo da bude osnov za napredak, prenosi portal Klix. ba.

Bosni i Hercegovini potrebno je pomoći u reformi Dejtonskog sporazuma, kaže Švarc-Šiling i tvrdi da kroz OHR međunarodna zajednica i dalje ima mogućnosti da to uradi.

„Mnogi građani prizivaju međunarodnu pomoć u vezi promene Dejtona“, rekao je Švarc-Šiling.

On, takođe, tvrdi da se lideri Srba u BiH boje te ideje, jer je Republika Srpska u Dejtonu priznata kao politički entitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.