U trendu

Svečana akademija u Temišvaru povodom Dana Svetog Save

TEMIŠVAR – Svečanoj akademiji
povodom Dana Svetog Save u Temišvaru danas je kao izaslanik predsednika Srbije prisustvovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je rekao da su uspomene, sećanje, molitva i svetosavlje održali naš narod u vremenima kada mu je bilo najteže.

On je u poruci srpskoj zajednici u Rumuniji podsetio da se svake godine u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i uz podršku Generalnog konzulata u Rumunskoj nacionalnoj operi u Temišvaru obeležava Dan Svetog Save.

Na svečanoj akademiji i uz odgovarajući kulturno-umetnički program umetnika iz Rumunije i Srbije, a u prisustvu visokih zvanica iz Srbije i ovog puta, po rečima Vučevića, „slavimo čoveka koji nam je pokazao put vere i dobra, o čemu treba
da učimo, kakvi treba da budemo i kuda treba da idemo“. „Uspomene, sećanje, molitva i svetosavlje održali su naš narod u vremenima kada mu je bilo najteže. Istorija postoji da bi nas učila, ali i da bi nas upozoravala. Naši preci su ti koji nas obavezuju da se borimo za svoj narod, za njegov bolji život, da jačamo veru i gradimo mirne snove, da pomažemo braći u nevolji, da stremimo najvišim ljudskim i civilizacijskim vrednostima koje jedan narod može pred sebe da postavi – a to su vrednosti svetosavlja“, kazao je Vučević.

Pomenuo je i da je Temišvar najznačajniji kulturno – istorijski centar Srba u Rumuniji, prijatelj i partner Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.

„Vi Srbi iz Temišvara ste u našim srcima stalno i to sam došao da vam poručim i u ime našeg predsednika Aleksandra Vučića. Srbija je snažna koliko smo mi spremni da sebe dajemo za nju. Gde god da je ta naša Srbija, u Temišvaru, Budimpešti, Zagrebu, Njjujorku, Sidneju, Torontu, ona mora da ima duboko utisnute stope Svetog Save. Jer srpski narod živi pod njegovim očima, pod očima koje nas podsećaju da nikada ne zaboravimo ko smo, odakle smo, koja nam je crkva, i vera naša“, rekao je gradonačelnik u poruci srpskoj zajednici u Rumuniji.
Inače, ovogodišnja proslava Dana Svetog Save u Temišvaru ima poseban značaj za srpsku zajednicu u Rumuniji s obzirom na to da je ove godine u parlamentu te zemlje usvojen zakon kojim je 27. januar – Dan Svetog Save proglašen za zvanični praznik u Rumuniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.