U trendu

Svetski mediji o predsedničkim izborima u Hrvatskoj

Svetski i regionalni mediji objavljuju rezultate i analize jučerašnjih predsedničkih izbora u Hrvatskoj, ocenjujući da će aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović, uprkos tome što je završila na drugom mestu, biti favorit u drugom krugu glasanja.

AP navodi da je razlog tome u činjenici da u drugoj rundi ostali desničarski kandidati više neće biti u konkurenciji.

Agencija Kolindu Grabar Kitarović predstavlja kao predsednicu poznatu po flertovanju sa ekstremnom desnicom, dok istovremeno želi da se predstavi kao predsednica naroda.

S druge strane, kaže se u tekstu, Milanović je tokom kampanje obećao da će Hrvatsku preobratiti u normalnu, tolerntnu državu.

Rojters takođe ocenjuje da je Grabar Kitarović u prednosti nad Milanovićem u drugoj rundi glasanja.

Agencija prenosi reči analitičara Davora Đenera da nije verovatno da glasači Miroslava Škore podrže Milanovića, tako da se aktuelnoj predsednicic otvara veći deo glasačkog tela u drugom krugu.
U tekstu se navodi da posmatrači prvi mandat aktuelne predsednica ocenjuju kao prilično blag, sa malo političke suštine i mnogo populističke patriotske retorike.

Slovenačko “Delo” povodom najboljeg rezultata koji je ostvario Milanović postavlja pitanje da li Hrvatska skreće ulevo.

List ocenjuje da je Milanović imao korist od mobilizacije levog biračkog tela, dok se desnica rasula između dva snažna kandidata.

U tekstu se ističe da se prednost koju je Grabar Kitarović imala otopila nakon niza grešaka i neobičnih izjava.

“Dnevni avaz” je preneo Milanovićev govor pod naslovom “U drugom krugu neka pobedi bolji, a to sam ja”, a govor Kolinde Grabar Kitarović u članku naslovljenom “Ovo je bila bitka deset na jednu”.

List navodi da se ona time obratila glasačima koji su zaokružili druge kandidate.

Sarajevski portal Klix.ba preneo je izjave pobednika prvog kruga, dodajući da je Kitarovićeva pobedila u dijaspori i da je „izdominirala u Bosni i Hercegovini“.

Prema rezultatima juče održanih predsedničkih izbora u Hrvatskoj, u drugi krug ušli su kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i niza stranaka levog centra, Zoran Milanović sa 29,55 odsto glasova i aktuelna predsednica i kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar Kitarović sa 26,65 odsto glasova.

Nezavisni kandidat i najveće iznenađenje izbora je Miroslav Škoro, koji je za svega dva odsto propustio ulazak u drugi krug, pošto je psvojio 24,45 odsto glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar