U trendu

Izbori u Hrvatskoj: Milanović i Kolinda idu u drugi krug

Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović po svemu sudeći biće učesnici drugog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj koji će se održati početkom januara.

Kandidat SDP Zoran Milanović vodi sa 29,60 odsto glasova, dok je na drugom mestu aktuelna predsednica i kandidat HDZ Kolinda Grabar-Kitarović sa 26,77 odsto, pokazali su preliminarni rezultati koje je objavila Državna izborna komisija. Na trećem mestu je Miroslav Škoro sa 24,37 odsto glasova.

Predsednik bi bio izabran u prvo krugu da je osvojio većinu glasova svih birača koji su izašli na izbore. Pošto se to nije dogodilo, dvoje kandidata sa najvećim brojem glasova ide u drugi krug, koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju — 5. januara 2020. godine.

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici uvereni su da će kandidatkinji njihove partije Kolindi Grabar-Kitarović u drugom krugu predsedničkih izbora svoj glas dati većina onih koji su danas u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru.

Zamenik predsednika HDZ Milijan Brkić izjavio je da su rezultati očekivani i da je više puta rekao da će Kolinda Grabar-Kitarović pobediti u drugom krugu i „nastaviti niz pet plus pet tj. odraditi 10 godina mandata“.

Milanović: Ratovi su gotovi

„Čim budem izabran za predsednika, svaka moja lojalnost prema ičemu, osim prema Ustavu, prestaje… Idemo u drugi krug! Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi.To govorim otpočetka. Idemo u civilizovanu građansku utakmicu. Neka pobedi bolji. A to sam ja. Za dve nedelje biće što bude. Nikakve gorčine ni straha nema u meni“, rekao je SDP-ov kandidat za predsednika Zoran Milanović koji se iz svog štaba obratio javnosti, preneo je B92.

„Niko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsednik neće osećati kao građanin ili građanka drugog reda. Niko. Svestan sam da nisam svima po volji, ali prema svakome ću postupiti kao prema čoveku. Imam velike šanse i pozivam sve hrvatske ljude da dobro razmisle i na kraju izađu na izbore i daju mi taj mali komad vere“, rekao je Milanović.
„Živela Hrvatska! Razvijmo hrvatske barjake i krenimo u novu sportsku utakmicu“, poručio je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar