Tači izjavio da nije kriv, branilac pitao gde su optužbe za vadjenje ljudskih organa

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, u prvom pojavljivanju pred sudom za zločine OVK u Hagu, da nije kriv za zločine protiv čovečnosti nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

„Časni sude, optužnica je potpuno neosnovana. Ja izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice“, rekao je Tači (52), odgovarajući na pitanje sudije za prethodni postupak Nikole Gijua (Nicolas Guillou) da li želi da se izjasni o krivici.

Tači je rekao da je „pročitao optužnicu i razumeo optužbe“ i da se „ne slaže ni sa jednom“.

Ponavljajući da njegov klijent u potpunosti odbacuje optužnicu, Tačijev britanski branilac Dejvid Huper (David Hooper) pitao je u sudnici „gde su optužbe za kradju ljudskih organa iz priče o žutoj kući, koje su razlog osnivanja ovog suda“ na osnovu „pola stranice iz knjige (bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala) Karle Del Ponte (Carla) i, potom, iz izveštaja (specijalnog izvestioca Saveta Evrope) Dika Martija (Dick Marty)“.

„Tači zna da su te optužbe bespredmetne i da su glupost, ali je svejedno pomogao Evropskoj komisiji da se osnuje ovaj sud. Nije mogao biti kooperativniji. NIšta u ovoj optužnici ne govori o kradji organa i tim strašnim zločinima“, kazao je Huper.

Branilac je rekao da će odbrana „u sudnici dokazati da je sve to laž“ i da će, na kraju sudjenja, Tačijeva reputacija „zasijati“.

Huper je najavio da će uskoro tražiti da sud Tačija pusti na privremenu slobodu, a tužioci su se odmah tome suprotstavili.

Tačijev branilac je citirao da je izabrani američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) 2017. godine za Tačija rekao da je „Džordž Vašington Kosova“.

Advokat Huper je najavio da će Tačija braniti i bivši američki ambasador za ratne zločine Pjer Ričard Prosper (Richard), kao i drugi advokati koji nisu mogli da dodju u Hag za današnje zasedanje.

Hupera je svojevremeno Haški tribunal neuspešno pokušao da nametne za branioca Vojislavu Šešelju.

Tužilaštvo su danas zastupali glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) i tužilac Alan Tiger (Tieger), koji je bio zastupnik optužbe u procesima Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i na brojnim drugim sudjenjima pred Haškim tribunalom.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999, Tači je bio politički komesar i komandant Glavnog štaba OVK, kao i premijer samoproglašene privremene vlade Kosova.

Zajedno sa članovima Glavnog štaba OVK Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, Tači je, u 10 tačaka, optužen za za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao ratni zločini.

Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

„Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Po optužnici, „žrtve su bila lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova“.

To su bili: „Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK“.

Žrtve su, po optužnici, bili i „Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK“.

Tači se sudu predao 5. novembra na Kosovu, zajedno sa Veseljijem i Seljimijem, i iste večeri su smešteni u pritvor u Sheveningenu (Scheveningen).

Danas prepodne, pred sud u Hagu je prvi put bio izveden Krasnići (69), bivši portparol OVK, koji je izjavio da nije kriv za zločine iz optužnice.

Prvo pojavljivanje Veseljija (51) pred sudom za zločine zakazano je za utorak, 10. novembar, a Seljimija (49) za sredu, 11. novembar.

Glavni tužilac Smit, prvi predlog optužnice podneo je 24. aprila, a drugi, revidirani, 24. jula. Sudija Giju je optužnicu potvrdio 26. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.