U trendu

Tegeltija: BiH bi 2021. trebalo da dobije status kandidata

BANJALUKA – Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, istakao je da je to telo u ovoj godini uradilo sve što je bilo u njegovoj nadležnosti, ispunilo ono što se od njega očekivalo tokom pandemije kovida-19 i pokrenulo procese evropskih integracija sa mrtve tačke, naglasivši da bi 2021. trebalo da bude godina kada će BiH dobiti kandidatski status.

Govoreći o godišnjici rada aktuelnog Saveta ministara na čijem je čelu, Tegeltija je u intervjuu Srni rekao da je ova godina apsolutno različita od onoga što je zamišljao i o čemu je govorio u svom ekspozeu, od realnog stanja stvari.

„Moja očekivanja su bila da ćemo svi biti fokusirani na ekonomski razvoj i pružanje podrške građanima u BiH u smislu stvaranja boljih uslova za život, kao i na proces integrisanja u EU, ali samo nekoliko meseci posle, celi proces života i rada, ne samo u BiH već u celom svetu, u potpunosti se promenio zbog kovida-19“, kazao je Tegeltija.

On je naveo da je rad Saveta ministara dodatno otežala i činjenica da šest meseci nisu imali kompletan sastav, jer su mandat počeli bez jednog ministra i jednog zamenika ministra, a potom je došla i ostavka ministra bezbednosti, preneo je RTRS.

Tegeltija je rekao da su međunarodne institucije koje se bave procenom borbe protiv kovida-19 konstatovale da su sve vlasti u BiH, i vlade Republike Srpske i FBiH i Savet ministara, adekvatno reagovale.

On je ocenio da je u BiH solidan nivo privredne aktivnosti, osim za neke grane kao što su turizam i ugostiteljstvo, kojima će i naredne godine biti potrebna podrška.

Tegeltija je naglasio da je zdravstveni sektor i dalje pod pritiskom, ali uspeva da prihvati sve pacijente i pruži adekvatnu zaštitu, kao i da je u tom pogledu značajnu ulogu odigrala direktna intervencija u oblast zdravstva.

„Prema svim informacijama kojima raspolažemo, do kraja marta naredne godine očekujemo da će biti dostupna vakcina u BiH i da će posle toga biti mnogo lakši proces borbe protiv kovida. Što se tiče ekonomije i dalje će biti veoma teško i komplikovano, jer naša ekonomija zavisi i od ekonomija susednih i zemalja EU, odnosno od te saradnje zavisi naš ukupni ekonomski rast“, pojasnio je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da je, osim borbe sa pandemijom, Savet ministara posle dužeg vremena nastavio proces evropskih integracija koji je bio potpuno blokiran.

Posle 12 godina konačno su organizovani izbori u Mostaru, usvojena je Strategija procesuiranja ratnih zločina i Strategija za reformu javne uprave na svim nivoima u BiH, što stvara okvir za nastavak procesa približavanja BiH EU, dodao je.

„Uspeli smo da usvojimo i metodologiju za izradu programa integrisanja BiH, tako da su danas predstavnici Evropske komisije počeli da govore o mogućem datumu dobijanja kandidatskog statusa za BiH. Svi ključni predstavnici EU najavljuju da bi to moglo da bude u prvoj polovini naredne godine. Pred nama je nekoliko zakona za koje smatram da možemo da usvojimo i da uskoro dobijemo kandidatski status“, naveo je Tegeltija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.